Antena 3 CNN Economic Biz News Business Românii învaţă cum să-şi calculeze bugetele pe internet

Românii învaţă cum să-şi calculeze bugetele pe internet

Românii învaţă cum să-şi calculeze bugetele pe internet
28 Oct 2008   •   12:32

În funcţie de veniturile familiei şi de cât de numeroasă este aceasta, românii pot învăţa să-şi ţină singuri evidenţa cheltuielilor din casă şi cum să economisească bani, prin intermediul unui site destinat atât tinerilor, cât şi aduţilor sau pensionarilor şi care a fost lansat marţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).
Proiectul www.bugetulfamiliei.ro face parte dintr-o serie de programe europene pentru educaţia financiară a consumatorilor şi îşi propune să-i înveţe pe români cum să-şi administreze banii eficient, fără a se îndatora şi fără a fi puşi în situaţia de a nu putea plăti creditele bancare.
Site-ul unde românii pot să-şi calculeze cheltuielile cotidiene este structurat în opt secţiuni, respectiv buget, strategie de viaţă, economii, credit, asigurări, taxă, pensie şi legislaţie.
Rubrica unde românii pot afla cât au de plătit la un credit sau cât pot economisi lunar se numeşte "Calculează-ţi bugetul" şi cuprinde patru secţiuni, pentru fiecare tip de buget : pentru adolescenţi, studenţi, cuplu şi familie.
Calcule după bugetul familiei
Antena3.ro a calculat pentru fiecare categorie familială câte un buget, în funcţie de cheltuielile lunare, printre care alimentele, educaţia, chiria, transportul, sănătatea, distracţiile, vacanţele.
De exemplu, un student care are un venit lunar de 1.200 lei şi care vrea să-şi plătească taxa de studii în valoare de 2.000 de lei pe un an universitar, ar trebui să economisească lunar suma de 300 de lei, timp de aproape 7 luni.
În cazul unei familii formate din doi pensionari, ale căror pensii cumulate pe lună ajung la 700 de lei şi din care plătesc cheltuielile curente, consultaţiile la medic şi eventual două piese de teatru lunar, ei ar trebui să economisească pentru a-şi putea cumpăra medicamente suma de 30 de lei lunar, timp de 7 luni.
O familie formată din doi soţi şi doi copii, care are venituri cumulate de 3.200 de lei pe lună, din care plătesc, pe lângă chletuielile curente, studiile copiilor şi alte distracţii pentru cei mici şi care vrea să-şi cumpere o maşină, ar trebui să pună deoparte lunar 850 de lei timp de 2 ani şi 9 luni.
Atenţie la împrumuturile bancare
După cum a declarat Dan Vlaicu, preşedintele ANPC în conferinţa de marţi, proiectul va include şi o campanie prin care vor fi promovate drepturile şi obligaţiile celor care se împrumută de la bănci şi care va purta un nume sugestiv, "Imprumută cu cap".
Programul de educaţie financiară pentru români a apărut în urma slabelor informaţii pe care consumatorii le deţin despre instituţiile bancare şi nebancare şi în urma unor controale pe care ANPC le-a făcut. Ca urmare a celor 1500 de reclamaţii primite anul acesta împotriva băncilor, ANPC a sancţionat băncile prin amenzi, iar acestea au retras comisioanele ilegale şi au stopat creşterea dobânzilor, după cum a mai spus Vlaicu în conferintă.
Proiectul online mai cuprinde o secţiune în care consumatorii pot întreba expertul despre o chestiune financiara, la care primesc răspuns chiar în aceeaşi zi şi au la dispoziţie un glosar, unde termenii economico-financiari cu care se confruntă zilnic sunt explicaţi într-un limbaj accesibil.
Programul de educaţie financiară www.bugetulfamiliei.ro este derulat de ANPC, Junior Achievement România, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, Centrul European al Consumatorilor România şi compania de credite de consum Provident Financial România.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ANPC
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close