Antena 3 CNN Economic Biz News Business UE liberalizează piaţa energetică, dar nu şi pentru Rusia

UE liberalizează piaţa energetică, dar nu şi pentru Rusia

UE liberalizează piaţa energetică, dar nu şi pentru Rusia
Sursa foto: gazprom piata energetica
24 Apr 2009   •   05:53

Adoptarea pachetului legislativ pentru liberalizarea pieţei energetice de către Parlamentul European este o lovitură pentru ambiţiile Gazprom de a pătrunde pe această piaţă, la doar o zi după propunerile Rusiei pentru o nouă Cartă energetică.

Parlamentul european a adoptat miercuri în a doua lectură, "cel de-al treilea pachet" legislativ privind piaţa internă de energie electrică şi gaze naturale. Acest pachet legislativ, propus de Comisia Europeană în 2007, prevede separarea producţiei de distribuţia de gaze naturale şi electricitate, lucru ce se va putea face prin separarea proprietăţii între companiile de producţie de energie electrică şi cele de transmisie pentru a evita "umflarea" artificială a preţurilor, scrie publicaţia rusă Kommersant.

Pentru implementarea acestor reguli statele membre UE dispun de un termen de trei ani şi jumătate.

Documentul mai menţionează că aceste reguli trebuie aplicate nu doar companiilor europene, dar şi celor din terţe ţări ce funcţionează în UE. Această prevedere se referă în primul rând la compania rusă Gazprom, potrivit Kommersant. Pachetul european de liberalizare a pieţei prevede că autorităţile fiecărui stat european pot refuza unei companii intrarea pe piaţa ei internă în două situaţii: dacă această companie nu respectă prevederile legate de separarea producţiei şi distribuţiei şi în cazul în care pune în pericol securitatea energetică a UE. Dacă prima condiţie ar putea fi satisfăcută de Gazprom, cea de a doua e una mai degrabă politică.
Chiar şi în cazul în care proiectul North Stream va fi realizat, Rusia nu va obţine acea influenţă politică în Europa la care spera şi pentru care a iniţiat acest proiect. În acelaşi timp, este puţin posibil ca adoptarea măsurilor de liberalizare a pieţei energiei să dea un impuls pentru dezvoltarea proiectelor de înlocuire a gazului rusesc în Europa. Polonia deja a semnat un contrat cu statul Qatar pentru o perioadă de 20 de ani, de furnizare a gazului natural lichefiat, iar Croaţia a anunţat joi construcţia unui terminal de gaze naturale lichefiate exact acolo pe unde ar fi urmat să treacă South Stream. În acest fel, este puţin probabil schimbul gazului rusesc pe influenţa politică a Moscovei în Europa, scrie Kommersant.
Planul de libealizare va întrerupe vechiul sistem de comercializare a gazului, bazat de contracte pe termen lung. Potrivit noilor reguli, consumatorii vor putea să compare preţuri şi să schimbe furnizorii în trei săptămâni.
Primul loc unde va fi încercată în practică noua schemă europeană va fi Ucraina, când sistemul său de transport va fi transferat unui operator european. Gazprom îşi va vinde gazul la graniţa cu Ucraina şi nu va mai putea controla parcursul ulterior.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: transport gaze gaze naturale Rusia Gazprom
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close