Antena 3 CNN Economic Biz News Ce înseamnă pentru românii de rând acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Ce s-a schimbat în viaţa lor

Ce înseamnă pentru românii de rând acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Ce s-a schimbat în viaţa lor

Ce înseamnă pentru românii de rând acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Ce s-a schimbat în viaţa lor
de O.P.    |    17 Sep 2013   •   06:20

Victor Ponta va prezenta astăzi Parlamentului noul acord cu Fondul Monetar International. Astfel, autorităţile se obligă să ducă la bun sfârşit privatizarea CFR Marfă, vânzarea de pachete de acţiuni la companiile energetice şi creşteri de taxe.

În total, asta ar însemna un împrumut de patru miliarde de euro, bani pe care să-i folosim doar în cazuri excepţionale.

Conform înţelegerii cu Fondul Monetar, de la 1 septembrie Finanţele au introdus accize la bijuterii, cu excepţia verighetelor, de un euro pe gram pentru metalul de 14 carate şi doi euro pentru bijuteriile de peste 14 carate. Accizele la alcool au crescut de la 750 euro pe hectolitru la 1.000 de euro/hectolitru. Pentru blănurile naturale acciza este cuprinsă între 50 de euro şi 1.200 de euro.

La rândul lor, maşinile cu motoare mai mari de 3.000 centimetri cubi sunt accizate cu un euro pentru fiecare centimetru cub care depăşeşte nivelul menţionat. De la 1 ianurie 2014 cei care au salariu şi venituri din chirii, vor plăti pentru acestea din urmă contribuţii de asigurări sociale de sănătate de 5,5%.

În cazul privatizărilor din energie, Guvernul va relua licitatia în cazul CFR Marfă, dacă procesul de privatizare nu se va încheia cu succes. În plus, Executivul se angajează în faţa Fondului Monetar să închirieze încă 1.500 de kilometri nefolosiţi de cale ferată aparţinând CFR Infrastructură.

În domeniul energetic, autorităţile vor lista la Bursă 10% din acţiunile Nuclearelectrica până la sfârşitul lunii septembrie şi 10 la sută din Hidroelectrica, până la sfârşitul anului viitor. La Electrica, guvernul va vinde pachetul majoritar până la sfârşitul lunii iunie 2014.

Acelaşi termen este prevazut şi pentru vânzarea celor 15% din acţiunile statului deţinute la Complexul Oltenia. Iar până în luna noiembrie este prevazut Guvernul se angajează să vândă  15% din actiunile deţinute la compania Romgaz.

×
Subiecte în articol: acord cu FMI
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close