Antena 3 CNN Economic Biz News CE: România nu a cerut, până în prezent, sprijin financiar Uniunii Europene

CE: România nu a cerut, până în prezent, sprijin financiar Uniunii Europene

CE: România nu a cerut, până în prezent, sprijin financiar Uniunii Europene
Sursa foto: comunitatea europeana
29 Ian 2009   •   18:22

După ce agenţia Reuters a transmis o ştire potrivit căreia România a început discuţiile cu Comisia Europeană (CE) pentru obţinerea unui împrumut, CE precizează, într-un comunicat, că autorităţile române nu au cerut, până în prezent, sprijin financiar Uniunii Europene.
"În legatură cu ştirea dată publicităţii de Agenţia de presă Reuters, cu privire la misiunea de experţi ai Comisiei Europene ce s-a aflat în vizită la Bucureşti, dorim să facem următoarele precizări: Această vizită a avut ca scop monitorizarea situaţiei macroeconomice şi a finanţelor publice în contextul finalizării bugetului pe anul 2009 de către noul Guvern. Nu există nicio cerere de sprijin financiar, la momentul de faţă, din partea autorităţilor române", se arată în comunicatul Comisiei, citat de Mediafax.
Conform informaţiilor transmise iniţial de Reuters, România ar fi început discuţiile cu Comisia Europeană pentru obţinerea unui împrumut, încercând să prevină declanşarea unei crize financiare, în urma politicii bugetare relaxate şi a încetinirii semnificative a creşterii economice.
România a fost avertizată de mai mulţi analişti că va fi următorul stat, după Ungaria, Letonia, care va avea nevoie de ajutor financiar, în condiţiile în care criza economică mondială a condus la reducerea surselor de finanţare.
O delegaţie a Comisiei Europene a sosit în această săptămână la Bucureşti, în acelaşi timp cu misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI). Discuţiile referitoare la obţinerea unui ajutor din partea UE au devenit probabile, după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că ar putea fi necesar un împrumut de 6-7 miliarde de euro.
"O delegaţie de experţi ai Comisiei se află la Bucureşti. Vor discuta despre stabilitatea macroeconomică şi, probabil, despre posibilitatea acordării unui sprijin financiar României", a declarat pentru Reuters Nicolae Idu, şeful delegaţiei UE la Bucureşti.
Acesta a precizat că preşedintele Băsescu a discutat, cu reprezentanţii CE, posibilitatea obţinerii unui ajutor financiar de 6-7 miliarde de euro. Autorităţile de la Bruxelles ar putea insista ca posibilul împrumut european să facă parte dintr-un plan comun cu FMI, din cauza îngrijărorii legate de capacitatea României de a reduce cheltuielile bugetare.
Totuşi, Guvernul nu doreşte să ceară sprijinul FMI, preşedintele Băsescu declarând, în această săptămână, că s-ar putea opune, din cauza unor condiţii prea dure din partea Fondului, conform Reuters.
În acelaşi timp, FMI a anunţat că acordarea unui împrumut României nu se află pe agenda discuţiilor din această săptămână.
Problemele Guvernului sunt reprezentate de riscul ca politica bugetară prea relaxată să ducă la declanşarea unei crize financiare iar economia ar putea intra în recesiune în lipsa lichidităţilor.
Totodată, diplomaţii au lansat avertizări în ceea ce priveşte posibilele nemulţumiri sociale atrase de reducerea cheltuielilor bugetare, pe fondul unui şomaj în creştere.
România nu s-a confruntat, până acum, cu proteste în masă, spre deosebire de Bulgaria, unde temerile de recesiune şi nemulţumirile faţă de strategia guvernului au atins un nivel maxim la începutul lunii ianuarie.
În cazul în care salariile vor fi îngheţate iar cheltuielile reduse, măsuri aplicate deja în Ungaria şi Letonia, sindicatele din România au avertizat cu declanşarea grevelor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI Comisia Europeana
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close