Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Datoria publică, adâncită de mâini lungi

Daily Income. Datoria publică, adâncită de mâini lungi

1 minut de citit Publicat la 09:59 30 Sep 2014 Modificat la 09:59 30 Sep 2014
datoria.jpg
Conform unui raport al Curţii de Conturi, între 2010 şi 2012, datoria publică guvernamentală internă a fost finanţată apelându-se exclusiv la împrumuturi din sectorul bancar privat, ducând la o interdependenţă periculoasă între datoria publică şi sistemul bancar. Curtea de Conturi afirmă pe un ton dur, ca băncile au obţinut astfel o poziţie privilegiată pe piaţă.

Întrucât acestea au dorit să-şi valorifice resursele, prin plasarea lor in titluri de stat, MFP a asigurat sectorului bancar privat un venit sigur si plasamente în active fără risc. Ritmul de creştere al serviciului datoriei publice a fost superior creşterii PIB, ceea ce poate conduce la îndatorarea excesivă a generaţiilor viitoare. Raportul citat îi vizează pe foştii miniştri ai Finanţelor Sebastian Vlădescu, Gheorghe Ialomiţianu, Bogdan Alexandru Drăgoi şi Florin Georgescu.
 
Trendul de îndatorare a continuat însă şi în 2014, ritmul actual al creşterii datoriei publice fiind de 564 Lei pe secundă. Principala consecinţă este creşterea costurilor aferente, respectiv a cheltuielilor publice totale.  În concluzie, aceste evoluţii se reflectă şi în nivelul de creştere al datoriei per cap de locuitor. Dacă la inceputul anului 2014 aceasta era de 12.100 Lei, a crescut până la data de 27 septembrie cu 5% atingând valoarea de 12.725 Lei per capita.

Până la sfărşitul anului, fiecare dintre cele 20 de milioane de locuitori vor avea o descărcare per capita a datoriei publice de 13.500 Lei, valorile traducându-se printr-o creştere totală de 11,5% în 2014.

Analistul economic Radu Soviani, la Daily Income:



×
x close