Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income: Efectele perverse ale deciziilor BNR. Moneda naţională, cea mai mică valoare din ultimele 7 luni

Daily Income: Efectele perverse ale deciziilor BNR. Moneda naţională, cea mai mică valoare din ultimele 7 luni

Daily Income: Efectele perverse ale deciziilor BNR. Moneda naţională, cea mai mică valoare din ultimele 7 luni
13 Ian 2014   •   10:12

Adrian Măniuţiu a prezentat, în prima ediţie a emisiunii "Daily Income" un scurt material despre cursul Leu - Euro, care a atins un maxim al ultimelor 7 luni, dar şi despre reducerea dobânzii de referinţă li a rezervelor minime obligatorii pentru a înţelege mai bine ce înseamnă şi ce urmări au pentru noi aceste măsuri ale BNR.

Moneda naţională a încheiat săptămâna trecută la cea mai mică valoare din ultimele 7 luni. Pe 10 ianuarie, BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,54 lei pentru un euro, fata de 4,52, cotaţia din ziua anterioară. Într-o săptămână, leul a pierdut 6 bani în faţa monedei europene.

Deprecierea monedei naţionale a fost influenţată de declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, după prima şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară.

"Nici nu ar trebui să ne uitam la asemenea modificări de curs. Ele sunt normale, sunt de natură să bonifice sau să penalizeze anumite mişcări, să încurajeze sau să descurajeze. Într-un cuvânt, să lăsăm cursul să-şi facă datoria, întrucât el are un rol economic şi e bine să-şi facă datoria", declara Mugur Isărescu în urmă cu câteva zile.

De altfel, guvernatorul a prezis deprecierea leului ca pe o situaţie firească după decizia de reducere a dobânzii de referinţă de la 4% la 3,75% pe an, precum şi a ratelor rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, de la 15% la 12% şi respectiv de la 20% la 18%.

Măsurile au luat prin surprindere piaţa.

Analiştii ING sunt de părere că deprecierea monedei nationale va fi corectată.

"Credem că mişcarea (scaderea leului - n.r.) nu este susţinută de o schimbare a sentimentului investitorilor faţă de activele locale, întrucât deprecierea (...) leului a avut loc pe fondul unor evoluţii plate ale monedelor regionale (...) Ne menţinem astfel perspectiva pozitivă asupra leului şi credem că deprecierea recentă va fi corectată", se arată într-un comunicat ING Bank.

În schimb, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, crede că fluctuaţia de curs este simbolică şi are încredere că leul se va stabiliza.

Citeşte şi:

Radu Soviani, la Daily Income: Unde va fi cursul de schimb pe termen scurt nu poate să ştie decât BNR



×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close