Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Investiţii cu bani chinezeşti

Daily Income. Investiţii cu bani chinezeşti

Daily Income. Investiţii cu bani chinezeşti
10 Iun 2014   •   09:53
Într-un moment în care investiţiile nete în economie, atât de necesare de altfel, au scăzut în primul trimestru, conform INS, cu peste 7% faţă de 2013 - combustibilul financiar pentru motorul investiţional românesc ar putea să vină din China. Rămâne de văzut cât îi vom aştepta acum, noi românii, pe chinezi după ce pe americani şi europeni i-am aşteptat mai bine de jumătate de secol.

Salvarea pare să vină din China pentru combinatul Oltchim. După ani de încercări eşuate, chinezii vor să investească la Râmnicu Vâlcea. Dar Oltchim nu este singurul obiectiv pe care-l au investitorii chinezi în vedere. Aceştia mai sunt interesaţi de modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie la termocentrala Rovinari, dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi realizarea centralei hidroelectrice de la Tarniţa.

Dar chinezii vor s
ă investească şi în infrastructură: realizarea tronsonului de autostradă Craiova - Piteşti şi constructia căii ferate de mare viteză Bucureşti - Constanţa. De altfel, în urmă cu două luni vicepremierul Liviu Dragnea a semnat un memorandum cu partea chineză privind începerea analizelor tehnice pentru linia feroviară de mare viteză care să lege Constanţa de graniţa cu Ungaria, via Bucureşti, un proiect a cărui costuri s-ar ridica la aproximativ 11 miliarde de euro.

Investitorii chinezi ar mai fi interesaţi si de domeniul IT dar şi de accesul pe piaţa chineză a produselor româneşti, în special a celor de origine animală.

Schimburile comerciale dintre România şi China au însumat 3,28 miliarde de dolari anul trecut, potrivit Ministerului Economiei. Iar în primele trei luni ale acestui an, valoarea a crescut cu peste 23% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, ajungând la 931 milioane de dolari.

Antreprenorul Ilan Laufer, invitat în emisiunea Daily Income, a declarat că "România reprezintă un punct zero de interes". "Una este să faci o investiţie într-un stat din vest, oricare ar fi el, şi una este să faci on investiţie în România. România încă nu a trecut de alfabetul infrastructurii rutiere şi ferociare. Adică orice investiţie pe care ei ar face-o în România devine o investiţie strategică", a declarat Ilan Laufer.


 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close