Antena 3 CNN Economic Biz News Emil Boc: Pensiile normale nu scad cu niciun leuţ. Scad doar cele "speciale"

Emil Boc: Pensiile normale nu scad cu niciun leuţ. Scad doar cele "speciale"

Emil Boc: Pensiile normale nu scad cu niciun leuţ. Scad doar cele "speciale"
Sursa foto: emil boc
15 Feb 2010   •   17:46

?Pensiile normale, obişnuite nu scad cu niciun leuţ?, a declarat premierul Emil Boc, pentru Mediafax. Sunt 5,6 milioane de pensionari care au pensii normale şi nu pensii speciale în această ţară, legătură cu care pot să spun răspicat şi clar: prin intrarea vigoare a noii legi a pensiilor, să sperăm începând cu anul viitor, ceea ce primesc în mână astăzi nu este afectat, deci nu scade cu niciun leuţ pensia lor. Putem discuta despre scăderea pensiilor la cei care au pensii de mii de euro şi nu au muncit pentru ele?, a mai spus primul-ministru.

Boc a ţinut să precizeze că se referă în exclusivitate la pensiile speciale, de mii de euro, care nu au corespondent în contribuţia pe care ar fi trebuit să o fi avut la bugetul asigurărilor sociale.

Emil Boc mai spune că toate pensiile speciale se recalculează. ?Sunt în jur de 180.000-200.000 pensii speciale în această ţară. În urma recalculării, doar aproximativ 15% dintre cei care au pensii speciale pierd consistent la pensia pe care o au astăzi. Pentru restul, nu se pune problema scăderii valorii pensiilor, dar pentru 15% sunt schimbări substanţiale. Şi dau acel exemplu clasic: cineva care a avut o pensie de 80 milioane lei vechi şi a avut avut contribuţie pentru doar 20 milioane lei vechi va primi doar 20 milioane lei vechi şi nu 80 milioane lei vechi în continuare, aşa cum are acum?, a menţionat premierul.


Prin urmare, ?5,6 milioane de pensii ale oamenilor obişnuiţi, cu pensii obişnuite, nu se recalculează, ci ele merg mai departe şi nu pierd niciun leu la pensia pe care o au astăzi în plată?, spune premeirul. ?Pentru ceilalţi - şi aici marea majoritate au pensia raportată la 80% din veniturile din ultima lună - lucrurile sunt foarte simple: nu se mai aplică la calculul pensiei 80% din veniturile din ultima lună, ci se aplică valoarea pensiei raportat la cât ai contribuit. Şi atunci rezultă un lucru foarte clar pe care deja îl ştiu foarte mulţi. Pentru că astăzi, în acel exemplu care avea 80 milioane lei vechi, în fiecare lună, de la bugetul de stat, primea 60 milioane lei sponsorizare. Nu mai primeşte 60 milioane lei sponsorizare şi va primi doar 20 milioane lei vechi. Deci eliminarea pensiilor de mii de euro nemuncite va fi primul pas în vederea creşterii pensiilor mici?, a declarat primul ministru.

Emil Boc a ţinut să precizeze că unele pensii scad mai mult decât cele din exemplul pornind de la 80 milioane lei vechi la 20 milioane lei vechi. ?Sunt unii care au pensie de 200 milioane lei vechi şi rămân cu o pensie de 50 milioane lei vechi. Dar dacă e să comparăm şi, pe baza datelor pe care le avem de la Ministerul Muncii, dacă în medie să spunem că pentru cei 15%, deci aproximativ 30.000 pensionari cu pensii speciale, ar fi o reducere cu 1.500 euro pe persoană ori 12 luni, veţi vedea că ies peste 500 şi ceva de milioane euro dintr-o simplă analiză, dar ele vor rezulta în concret după ce se vor recalcula toate pensiile, pentru că avem nevoie de toate datele de la toate casele de pensii, ca să ştim în total. De aceea am pus o limită minimă şi maximă - 500-800 milioane euro?, spune primul ministru.

Premierul spune că aici se va economisi şi la bugetul de pensii, pentru că ?într-adevăr există foarte multe abuzuri cu pensiile de invaliditate. De aceea trebuie protejaţi în continuare toţi aceia care au o boală şi au nevoie de o pensie, şi chiar trebuie să mărim acea pensie de boală, dar trebuie să îi trimitem la muncă pe cei care au intrat pe uşa din dos şi beneficiază de o pensie nemeritată de boală sau de invaliditate. Deci cei care sunt apţi de muncă trebuie să muncească până la vârsta de pensionare, pe cei care, din nefericire, în viaţă au o problemă trebuie ca statul să îi sprijine concret şi direct. Dar, ca peste tot în această ţară din nefericire, în ultimii 20 de ani, pe lângă lege şi-au făcut foarte mulţi alţii loc care nu merită şi nu trebuie să fie acolo. E adevărat că nu va fi o chestiune foarte populară să reanalizăm toate dosarele de pensie de invaliditate, dar o vom face, pentru ca banul să fie cheltuit corect în această ţară, inclusiv cu pensiile de boală, cu pensiile de invaliditate, după cum tot corect este ca fiecare pensionar să primească o pensie pe bază de contribuţie?, spune Emil Boc.

900.000 de persoane beneficiază de pensie de invaliditate. ?Legea prevede existenţa unei comisii care trebuie să facă un asemenea demers. Mai în glumă, mai în serios, într-o dezbatere televizată, cineva îmi propunea să instalăm camere video în cabinetele unde se fac examinări medicale pentru pensiile de invaliditate, pentru a avea probe martor. Nu e de neluat în considerare o asemenea propunere care asigură o transparenţă totală, dar până să ajungem acolo trebuie să eliminăm abuzurile care s-au făcut până acum?, a menţionat premierul. Procesul de recontrolare va dura 3 ani pentru că fizic nu ai posibilitatea să le poţi face mai repede.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc premier pensii crestere economica
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close