Antena 3 CNN Economic Biz News FMI ne taie salariile şi ne pune să muncim mai mult. Vezi condiţiile impuse României de Fond

FMI ne taie salariile şi ne pune să muncim mai mult. Vezi condiţiile impuse României de Fond

FMI ne taie salariile şi ne pune să muncim mai mult. Vezi condiţiile impuse României de Fond
Sursa foto: fmi
08 Oct 2009   •   18:42

Reducerea costurilor cu salariile şi a numărului de angajaţi în sectorul public, creşterea vârstei de pensionare ori reducerea semnificativă a cheltuielilor cu bunuri şi servicii - sunt numai câteva dintre cele mai drastice condiţii impuse de FMI ţării noastre. Organismul internaţional a trimis o scrisoare care cuprinde noi angajamente pentru România, pentru reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor la buget.

Fondul Monetar Internaţional a publicat scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat cu România în luna martie, după ce documentul a fost aprobat de Guvern la 22 septembrie şi publicat în aceeaşi zi în Monitorul Oficial. Documentul include noi angajamente pentru partea română, în vederea reducerii cheltuielilor şi creşterii veniturilor bugetare.

România trebuie să reducă costurile cu salariile, prin orice mijloace, inclusiv prin îngheţarea acestora până la intrarea în vigoare a legii salarizării unitare. De asemenea, pentru şapte angajaţi care părăsesc sistemul, trebuie angajat în loc unul singur.

Până la sfârşitul anului, autorităţile trebuie să elaboreze legislaţia care să permită reducerea semnificativă a personalului din sectorul public.

Alte condiţii impuse de Fondul Monetar Internaţional vizează Legea Pensiilor. Reforma pensiilor trebuie să cuprindă creşterea vârstei de pensionare, revizuirea modului de alocare a pensiilor de invaliditate sau eliminarea pensiilor speciale.

Un capitol separat se referă la companiile de stat, care vor trebui atent monitorizate. Fondul de salarii pentru companiile care se bazează pe subvenţii de la stat va fi stabilit de Guvern. De asemenea, acestea trebuie să semneze un program de ajustare cu Executivului.

Pe scurt, autorităţile române trebuie să monitorizeze atent cheltuirea banului public şi să taie drastic din fondurile mai multor instituţii bugetare. De asemenea, România trebuie să-şi asigure şi să-şi îmbunătăţească "plasa de siguranţă" disponibilă pentru a menţine sub control tensiunile financiare negative.

Angajamente impuse de FMI privind reforma salarială

- îngheţarea salariilor
- restructurarea sistemului de salarizare
- reducerea numărului de salariaţi bugetari

Angajamente impuse de FMI privind reforma pensiilor

- trecerea la indexarea cu inflaţia
- creşterea vârstei de pensionare
- revizuirea modului de alocare a pensiilor de invaliditate
- eliminarea pensiilor speciale
- modificarea condiţiilor de pensionare anticipată

Angajamente impuse de FMI privind monitorizarea companiilor de stat

- fondul de salarii pentru companiile bugetare este stabilit de Guvern
- proiectele de buget se prezintă în 15 zile după publicarea bugetului de stat
- ajutoarele de la buget se acordă condiţionat de performanţa financiară şi economică
- monitorizarea întreprinderilor de stat cu probleme.

Antena3

×
Subiecte în articol: FMI Fondul Monetar International
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close