Antena 3 CNN Economic Biz News FMI vrea ca băncile să plătească pentru că au fost salvate de la faliment

FMI vrea ca băncile să plătească pentru că au fost salvate de la faliment

FMI vrea ca băncile să plătească pentru că au fost salvate de la faliment
21 Apr 2010   •   21:44


Fondul Monetar Internaţional vrea o contribuţie pentru stabilitate care să fie plătită de bănci. Oficialii FMI vor ca instituţiile bancare să plătească pentru că au fost salvate de la faliment de către contribuabilii din toată lumea. O astfel de taxă i-ar aduce fiecărui stat dezvoltat între unu şi două trilioane de dolari.

Fondul Monetar International vrea ca toate băncile să fie taxate pentru profituri, compensaţii şi aproape orice trasfer care produce bani. Reprezentanţii FMI spun că băncile se aşteaptă să fie susţinute de contribuabili în timpuri de criză, dar, în acelaşi timp, se bucură singure de câştigurile imense pe care le au.

Concret, oficialii fondului propun ca sistemul bancar să plătească o aşa numită contribuţie pentru stabilitate care ar urma să acopere costurile dezastrului financiar creat chiar de bănci, prin investiţiile proaste pe care le-au făcut.

Potrivit unei estimări, o astfel de taxă ar aduce ţărilor dezvoltate între unu şi două trilioane de dolari. Raportul FMI a fost publicat chiar în timp ce câţiva dintre reprezentanţii fondului se aflau în Grecia, ţară grav afectată de criza financiară.

Timp de zece zile, oficialii FMI vor discuta cu statul elen despre condiţiile unui împrumut care să salveze ţara dintr-un colaps financiar, împrumut care va fi condiţionat, spun analiştii, de măsuri dure de austeritate.

Statul elen are datorii totale în valoare de 300 miliarde de euro. Guvernul de la Atena speră ca o parte din datorii să fie acoperite prin împrumuturi avantajoase de la Fondul Monetar Internaţional şi de la statele din zona euro.

Antena 3


×
Subiecte în articol: FMI banci faliment taxa
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close