Antena 3 CNN Economic Biz News Furnizorii de gaze naturale vor să crească preţul atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru cei industriali

Furnizorii de gaze naturale vor să crească preţul atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru cei industriali

Furnizorii de gaze naturale vor să crească preţul atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru cei industriali
Sursa foto: Foto: etftrends.com
09 Feb 2011   •   18:38

Furnizorii de gaze naturale vor să crească preţul atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru cei industriali. Autoritatea de reglementare în domeniul energiei nu ia încă o decizie, dar va face un studiu care să arate care ar fi impactul acestei scumpiri pentru populaţie.

Furnizorii de gaze cer majorarea tarifelor pentru că importurile de gaze au crescut semnificativ faţă de 2009, iar preţul de cumpărare s-a majorat. Mia de metri cubi costă cu 90 de dolari mai mult decât în 2009.

“România are cel mai mic preţ în Uniunea Europeană pentru piaţa gazelor. La un moment dat populaţia trebuie să fie pusă în faţa unor creşteri de preţuri”, a declarat Frank Hajdinjak Directorul general al E.ON România.

Creşterea preţului, spun distribuitorii ar trebui să se aplice în special consumatorilor industriali. Dar, liberalizarea pieţei energiei, cerută de Fondului Monetar Internaţional va duce, inevitabil, la scumpiri şi pentru populaţie. Nu numai la gaze, ci şi pentru electricitate.

 


“Liberalizarea preţurilor la energie va fi un proces de durată. Vrem ca procesul să înceapă, iar ca finalizarea lui să aibă loc în 2013 pentru consumatorii industriali şi până în 2015 pentru cei casnici”, a precizat Jeffrey Franks, şeful FMI în România.

Majorările de tarife se vor face treptat, iar persoanele cu venituri mici vor fi primi ajutor de la stat.

“Mulţi români nu vor putea suporta un asemenea şoc al creşterii de preţ. De aceea trebuie să fim foarte atenţi la ajustări”, a spus Frank Hajdinjak, Directorul general al E.ON România.

Potrivit estimărilor făcute de furrnizori, anul acesta, preţul gazelor importate din Rusia ar putea să crească la peste 400 dolari mia de metri cubi, de la actualul nivel de 370 de dolari. Un preţ care îi determină pe furnizori să facă şi mai des presiuni ca Autoritatea de Reglemntare să crească tarifele. Mai ales în condiţiile în care acestea nu au mai fost modificate din 2009.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close