Antena 3 CNN Economic Biz News Furtuna crizei din 2011 s-a oprit. În 2012 aşteptăm un uragan. Vezi la ce se aşteaptă cele mai mari economii ale lumii

Furtuna crizei din 2011 s-a oprit. În 2012 aşteptăm un uragan. Vezi la ce se aşteaptă cele mai mari economii ale lumii

Furtuna crizei din 2011 s-a oprit. În 2012 aşteptăm un uragan. Vezi la ce se aşteaptă cele mai mari economii ale lumii
Sursa foto: Foto: businessinsider.com
de O.P.    |    04 Ian 2012   •   13:20
Germania are programată miercuri o licitaţie de obligaţiuni de 5 miliarde euro, care va da startul unei curse pentru finanţare între statele zonei euro şi între marile economii ale lumii, în timp ce Europa intră în al treilea an de criză a datoriilor de stat, potrivit unei analize Bloomberg, citată de Mediafax.

Portugalia încearcă de asemenea, miercuri, să atragă un miliard de euro din pieţe, urmată până la sfârşitul lunii de Grecia, Italia şi Spania. Statele din zona euro vor încerca să împrumute în primul trimestru 262 miliarde euro, iar sumele ţintite pentru acest an se ridică la un total de 865 miliarde euro, potrivit estimărilor Deutsche Bank, citate de Bloomberg.
 
Între timp, Grecia încearcă să finalizeze negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi deţinătorii privaţi de obligaţiuni de stat elene pentru a obţine cel de-al doilea acord de finanţare externă, sau de "bailout", în valoare de 130 miliarde euro, convenit de principiu în octombrie. În absenţa unui noi acord, Grecia ar putea intra în faliment încă din primăvară, iar statul elen riscă să fie nevoit să renunţe la moneda euro.

"Soluţia la problemele zonei euro este un proces îndelungat, care presupune reforme structurale şi consolidare fiscală. Liderii vor face eforturi să intre pe acest drum, însă divergenţele de ordin politic şi economic presupun un nivel ridicat de incertitudine", a afirmat analistul Mohit Kumar de la Deutsche Bank Londra.

Belgia a împrumutat marţi 2,4 miliarde euro prin titluri de trezorerie la trei luni şi la şase luni, la cele mai reduse dobânzi din ultimul an şi jumătate. Olanda a vândut titluri de 2,99 miliarde euro cu maturitatea la 85 de zile la dobânză zero, în timp ce Franţa a atras 8,7 miliarde euro prin titluri la 84 de zile, respectiv 315 zile, cu dobânzi de 0,023%, respectiv 0,136%.
  
Împrumuturile pe termen lung rămân inaccesibile pentu Grecia, Irlanda şi Portugalia, cele trei ţări din zona euro care au acorduri cu FMI.

Creditorii Greciei rezistă presiunilor din partea FMI de a accepta pierderi mai mari pe datoria statului, au declarat în decembrie mai multe surse apropiate discuţiilor.
   Totodată, băncile vor să perceapă o dobândă de aproximativ 5% pentru obligaţiunile de 70 miliarde euro care ar trebui emise de Atena în cadrul programului de contribuţie a sectorului privat la acordul de finanţare externă.
 





×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close