Antena 3 CNN Economic Biz News KazMunayGas: ”Dorim să rezolvăm amiabil diferendul cu statul român. Soluția? Să se aplice legea!”

KazMunayGas: ”Dorim să rezolvăm amiabil diferendul cu statul român. Soluția? Să se aplice legea!”

KazMunayGas: ”Dorim să rezolvăm amiabil diferendul cu statul român. Soluția? Să se aplice legea!”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
27 Iul 2016   •   14:51

KazMunayGas International (fostul Grup Rompetrol) doreşte o soluţionare amiabilă a diferendului cu statul român în următoarele 3-6 luni, însă, dacă acest lucru nu va fi posibil, compania se va adresa instanţelor internaţionale, a declarat, miercuri, vicepreşedintele KMGI, Azamat Zhangulov, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

El a precizat că, pe 22 iulie, compania pe care o reprezintă, KMGI, şi grupul-mamă, KazMunayGas NC, au transmis autorităţilor române o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor ("Notice of Investment Dispute"), având ca temei prevederile acordurilor semnate de România cu Kazahstan şi cu Olanda, precum şi prevederile Tratatului Cartei Energiei.

Diferendul de arbitraj priveşte tratamentul aplicat de autorităţile române investiţiilor realizate de KazMunayGas NC şi KMG International în subsidiarele din România.

"După ce am transmis notificarea autorităţilor române, există o perioadă de 3-6 luni pentru a căuta o soluţie amiabilă, înainte de a înainta cazul la Curtea de Arbitraj selectată. Sperăm ca această perioadă să fie suficientă pentru a ajunge la un consens şi să nu fim nevoiţi să trimitem cazul la Curtea de Arbitraj. Ne dorim o soluţionare amiabilă", a spus Zhangulov.

Potrivit acestuia, dacă cele două părţi nu vor ajunge la o înţelegere, cazul va fi deferit fie Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, fie Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm. Zhangulov a adăugat că sechestrul DIICOT existent asupra activelor companiei şi faptul că nu pot fi executate anumite tranzacţii duc la acumularea unor prejudicii pe care compania va încerca să le recupereze în instanţă de la statul român.

"Ceea ce ne dorim este să ne continuăm activitatea în România, să explorăm oportunităţile de business existente în România, să continuăm să plătim taxe la bugetul de stat, care sunt de aproape un miliard de euro anual, precum şi să creştem profitul şi beneficiile pentru acţionarii noştri", a completat oficialul Rompetrol. Întrebat care ar fi, în opinia sa, soluţia ideală pentru rezolvarea acestui diferend cu statul, el a răspuns: "Să se aplice legea".

Miercuri dimineaţă, Financial Times a relatat faptul că Rompetrol a demarat acţiunile în justiţie împotriva României, după ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, într-un dosar penal ce vizează modul în care aceasta a fost privatizată, întrerupând astfel planurile societăţii cu privire la vânzarea unui pachet de acţiuni la KMG International, actuala denumire a Rompetrol Group, către o firmă chineză.

×
Subiecte în articol: Rompetrol
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close