Antena 3 CNN Economic Biz News Legea unică a salarizării: Putem elimina corupţia cu astfel de lefuri? Vezi grila

Legea unică a salarizării: Putem elimina corupţia cu astfel de lefuri? Vezi grila

Legea unică a salarizării: Putem elimina corupţia cu astfel de lefuri? Vezi grila
Sursa foto: legea salarizarii
02 Sep 2009   •   15:14

Politicieni, profesori, medici sau magistraţi. Toate categoriile de personal bugetar vor fi plătite respectându-se principiile legii unice a salarizării de îndată ce Executivul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege. Pe scurt, bugetarii vor fi împărţiţi pe categorii salariale respectându-se un principiu simplu. Între cel mai mic şi cel mai mare salariu din economie, raportul va fi de 1 la 12. Prin urmare, preşedintele statului ar urma să câştige de 12 ori salariul minim pe economie.

Dacă în cazul politicienilor salariul nu a fost niciodată singurul mijloc de subzistenţă, leafa e vitală pentru alte categorii de bugetari, precum profesori, medici sau magistraţi. Judecătorii ameninţă cu blocarea alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie, dacă problemele lor nu vor fi soluţionate. În plus, zilnic, sute de dosare sunt amânate.

SALARIILE POLITICIENILOR


Luni, în mai multe instanţe din ţară au fost judecate doar cauzele cu persoane arestate şi cele privind plasamentul minorilor. Judecatorii au citit ore în şir termene de amânare a proceselor. În acelaşi timp judecătorii de la Tribunalul Bihor spun că vor refuza participarea în birourile electorale pentru alegerile prezidenţiale. Potrivit actualei legislaţii electorale, prezenţa unui judecător în birourile electorale este necesară.

SALARIILE DIN AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE (ANI)


Potrivit legii unice a salarizării, preşedintele României va câştiga aproape 8.500 de lei lunar, salarii asemănătoare având şi preşedintele Camerei şi cel al Senatului. Senatorii şi deputaţii ar câştiga în jur de 6.700 de lei. Remuneraţia unui prefect va depăşi 5.000 de lei, în timp ce şeful Statului Major General va câştiga 7.755 lei.

SALARIILE PREFECŢILOR ŞI MILITARILOR


Nu la fel de bine o vor duce profesorii. În învăţământ, salariul minim va atinge 2.700 de lei pentru un profesor cu gradul I, în timp ce rectorul unei universităţi va obţine un salariu lunar de aproape 6.000 de lei.

SALARIILE PROFESORILOR


Veşti proaste şi pentru medici. Salariul unui cadrul medical primar va trece de 3.700 de lei, în timp ce un manager va câştiga până la 4.700 de lei.

SALARIILE MEDICILOR


Procurorul va câştiga maxim 2.100 de lei, în timp ce un judecător de la Curtea de Apel primeşte până la 5.700 de lei.

SALARIILE MAGISTRAŢILOR


Credeti că nivelul acestor salarii poate opri corupţia din România? Sunt aceste venituri suficient de mari pentru clasele de bugetari în discuţie? Pot procurorii să nu devină corupţi, medicii să nu mai ia şpagă, iar profesorii să nu îi mai oblige pe elevi să meargă la meditaţii? Pot aceste categorii sociale să-şi întreţină familia şi să fie şi modele de onestitate în societate? Aşteptăm mesajele voastre.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close