Antena 3 CNN Economic Biz News Londra iese oficial din recesiune, dar investitorii sunt avertizaţi că trebuie să evite economia britanică

Londra iese oficial din recesiune, dar investitorii sunt avertizaţi că trebuie să evite economia britanică

Londra iese oficial din recesiune, dar investitorii sunt avertizaţi că trebuie să evite economia britanică
Sursa foto: lira sterlina
27 Ian 2010   •   18:18

Speranţele guvernului britanic de a-şi asuma meritul pentru redresarea economiei britanice au suferit o lovitură puternică după ce cei mai mari cumpărători de obligaţiuni din lume au avertizat că Marea Britanie este "obligatoriu de evitat" pentru investitori, deoarece datoria sa "stă pe un pat de glicerină ".
Intervenţia lui Bill Gross, cofondator al companiei californiene Pimco, a venit în aceeaşi zi în care cifrele au confirmat că Marea Britanie a ieşit din cea mai mare recesiune din anii 1930 ? dar doar cu puţin.
Economia a crescut cu 0.1% în ultimele trei luni ale anului trecut, mult mai puţin decât şi cele mai precaute previziuni ale oficialilor de la Londra. Performanţa deosebit de leneşă l-a făcut pe cancelarul Alastair Darling să avertizeze că Marea Britanie ar putea în continuare să cadă înapoi în recesiune, arătând că "vor mai exista hopuri pe parcurs".
Cancelarul arăta totuşi că nu îşi va revizui previziunea sa de creştere de 1-1.5% pentru 2010."Nu poţi să treci printr-o recesiune de asemenea magnitudine, să te ştergi de praf şi să pleci ca şi cum nu s-a întâmplat nimic. Lucrurile se vor îndrepta treptat, dar trebuie să trecem de unele hopuri în drum."
Declaraţiile lui Gross, ale cărui comentarii despre pieţele de obligaţiuni sunt foarte influente, s-au adăugat sentimentului că economia britanică rămâne într-o stare periculoasă.
"Marea Britanie este obligatoriu de evitat. Datoriile sale stau pe un pat de glicerină. Datoria mare cu potenţialul de devalorizare a valutei prezintă mari riscuri pentru investitorii în obligaţiuni."
Acesta avertiza că Londra este "cercul de foc" al Pimco, unde datoria publică a unei ţări poate depăşi 90% din PIB în câţiva ani. Actualele proiecţii oficiale britanice vorbesc de un raport datorie la PIB de 77% în 2014.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica Marea Britanie
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close