Antena 3 CNN Economic Biz News Mâna de lucru din România se scumpeşte: Cea mai mare creştere din UE

Mâna de lucru din România se scumpeşte: Cea mai mare creştere din UE

Mâna de lucru din România se scumpeşte: Cea mai mare creştere din UE
15 Dec 2008   •   17:21

O bună perioadă de timp România a atras investiţii exclusiv prin forţa de muncă foarte ieftină din România. Companii occidentale şi-au externalizat producţia spre România pentru a reduce costurile de fabricaţie a diferitelor produse. Acum însă acest avantaj începe să dispară uşor-uşor. Astfel, creşterea abruptă a salariilor reduce competitivitatea României. Astfel, comparativ cu 2007, România este pe primul loc din Uniunea Europeană în privinţa măririi cheltuielilor cu foarţa de muncă, scrie Adevărul.
Cum era şi normal, cele mai mari creşteri le înregistrează ţările cele mai sărace, cele unde salariile erau pe măsura bugetelor. În topul creşterii veniturilor salariale se numără Bulgaria (19,4%) şi Lituania (15,3%). În ţările deja dezvoltate din vest, creşterile salariale au fost între 2,5 şi 2,9 procente pentru Suedia, Marea Britanie sau Franţa.
În privinţa nivelului de creştere al salariilor din Europa Centrală şi de Est. Iarăşi pe primele trei locuri din UE se clasează Bulgaria, cu majorări salariale de 21,9%, după primele nouă luni din acest an, urmată la mică distanţă de România (21,2%) şi Letonia cu 20,1%.
Pentru România, campionul creşterilor salariale s-au înregistrat la ?motorul? economiei româneşti, construcţiile, cu 23,4% şi industriile, cu acelaşi procent.
Oricum cu toate aceste crşeteri ?exagerate?, România este pe penultimul loc, după nivelul salariului minim reglementat în cadrul UE, înaintea doar a Bulgariei- 137 euro (500lei), deşi salariul minim s-a majorat de patru ori în ultimii opt ani.
În Spania, salariul minim lunar stabilit prin lege este de 700 euro, iar în Marea Britanie, acesta se cifrează la aproape 1.150 euro.
Veniturile constructorilor români vor continua să crească cu 15 ? 20% în 2009, în ciuda încetinirii puternice a ritmului de dezvoltare a sectorului. Reprezentanţii patronatului de ramură consideră că numai aşa va putea fi diminuat deficitul de angajaţi din construcţii. Salariile din România sunt de cel puţin trei ori mai mici decât cele similare din ţările vestice.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: forta de munca
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close