Antena 3 CNN Economic Biz News Proteste în Europa: După Grecia, Spania şi Portugalia. Românii au pierdut mii de euro de pe urma grevei de la Atena

Proteste în Europa: După Grecia, Spania şi Portugalia. Românii au pierdut mii de euro de pe urma grevei de la Atena

Proteste în Europa: După Grecia, Spania şi Portugalia. Românii au pierdut mii de euro de pe urma grevei de la Atena
Sursa foto: grecia
25 Feb 2010   •   09:41

Sute de mii de oameni au participat la o grevă generală, care a închis şcoli, ziare şi obiective turistice şi a reţinut la sol aproape toate zborurile din şi înspre Grecia şi a oprit transportul public, scrie Reuters. ?Suntem conştienţi de problemele financiare ale ţării, dar măsurile nu sunt corecte?, a declarat şeful sindicatului GSEE, Yiannis Panagopoulos, care a crede că oamenii cu venituri mici nu trebuie să plătească pentru o criză pe care nu au creat-o.

Autorităţile de la Atena încearcă să reducă deficitul bugetar de 12,7% şi datoria publică de 300 de miliarde de euro prin măsuri care să afecteze întreaga populaţie. Salariile bugetarilor vor îngheţa, vârsta de pensionare va creşte, iar taxele pentru carburanţi, alcool şi tutun se vor majora, în speranţa combaterii evaziunii fiscale.

Guvernul se arată îngrijorat mai curând de poziţia altor state ale Uniunii vizavi de măsurile luate pentru a aduce Grecia pe făgaşul normal, decât de cea a propriilor cetăţeni care vor suporta toate aceste noi impuneri. Vicepremierul grec, Theodor Pangalos, a declarat, pentru BBC că problemele Greciei se datorează şi situa'iei confuze de la nivelul conducerii Uniunii Europene care nu a susţinut statul elen. Pentru a-şi linişti cetăţenii, Pangalos spune că măsurile de austeritate nu sunt menite să sperie pe nimeni şi că şi alte ţări europene, precum Italia, Franţa, Belgia au recurs la astfel de metode.

Pangalos a atacat şi atitudinea critică a Germaniei faţă de criza elenă, spunând că Atena nu a primit niciodată compensaţii pentru impactul pe care l-a avut asupra economiei ocupaţia nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

?Au luat aurul grecesc din banca centrală, au luat banii şi nu au dat nimic înapoi. E o problemă care va trebui rezolvată cândva. Nu spun că trebuie să returneze banii, însă pot măcar să mulţumească?, a declarat acesta. ?Trebuie să resping aceste acuzaţii?, spunea, ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe.

?O discuţie despre trecut nu ne va ajuta să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm în Europa azi?, spune Andreas Peschke. Oficia lul a amintit că Berlinul a plătit Atenei compensaţii de 115 milioane de mărci germane.

Uniunea Europeană a acordat Greciei o lună pentru a arăta că implementează, cu efecte vizibile, planul de austeritate, însă oficialii europeni au dat de înţeles că Atena va trebui să ia măsuri şi mai aspre, precum creşterea TVA.

Miercuri, ministrul de finanţe ceh, Eduard Janota, spunea că Grecia nu va reuşi să diminueze deficitul bugetar într-un timp scurt, aşa cum a promis. Marţi, Fitch a revizuit în scădere ratingurile National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank, prezente şi pe piaţa românească.

Analiştii au anticipat că reformele fiscale din Grecia vor afecta şi mai mult profitabilitatea şi calitatea activelor acestor bănci.

Vin grevele în Europa

Febra protestelor se va extinde şi în Spania şi Portugalia

Măsurile anunţate de guvernul socialist de la Madrid privind diminuarea deficitului bugetar (de 11,4%) au adus nemulţumiri în rândul spaniolilor, care au ieşit, marţi, în stradă. La Valencia, Madrid şi Barcelona, mii de persoane, spun organizatorii, au protestat vizavi de iniţiativa legată de mărirea vârstei de pensionare, cu doi ani, până la 67 de ani. Alte proteste sunt planificate în viitor de sindicatele care s-au văzut nevoite să intre în opoziţie cu socialiştii, aliaţii lor tradiţionali.
Sondajele de opinie indică faptul că programul de austeritate al guvernului întâmpină nemulţumire din partea a 84% din populaţia ţării.

Şi în Portugalia se anunţă proteste. Angajaţii din administraţia publică au programat pentru 4 martie o grevă de o zi, potrivit Reuters.

Pierderi pentru România

Nici ţara noastră nu va scăpa de furia cetăţenilor eleni. Transportatorii români au suferit pierderi de mii de euro din cauza grevelor din Grecia, spun reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

?Numai motorina consumată în perioada staţionării a costat sute de euro. În plus, transportatorii au avut de plătit penalităţi de mii de euro din cauza întârzierilor de pe traseu?, a declarat Augustin Hagiu, preşedintele FORT, pentru Evenimentul Zilei.

Evenimentele din Grecia nu ameninţă şi fluxul de turişti români care vor petrece în peninsula elenă vacanţa de Paşte, spun operatorilor din domeniu.

?Grevele nu afectează activitatea turistică, mai ales dacă ne referim la evenimentele de acum, care au fost anunţate. Mai dăunătoare este imaginea care se formează din cauza lor?, a declarat, Akis Spiratos, directorul agenţiei greceşti Captain Nemo, pentru Evenimentul Zilei.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Spania Portugalia Europa greve proteste România
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close