Antena 3 CNN Economic Biz News Reduceri de salarii pentru cei plătiţi cu drepturi de autor. Jumătate din companii nu mai dau bonuri de masă

Reduceri de salarii pentru cei plătiţi cu drepturi de autor. Jumătate din companii nu mai dau bonuri de masă

Reduceri de salarii pentru cei plătiţi cu drepturi de autor. Jumătate din companii nu mai dau bonuri de masă
21 Iun 2010   •   11:34

Dacă până acum se vorbea de salariile bugetarilor, şi angajaţii de la privat trebuie să îşi facă griji. Financiarul scrie în ediţia de luni că angajaţii plătiţi în baza contractellor de drepturi de autor vor simţi o reducere drastică a veniturilor. În plus, peste jumătate din companii nu vor mai acorda tichete de masă.

Oficial, analiza Guvernului arat  ă că măsurile de austeritate vizează persoanele fizice, nu şi mediul de afaceri. Neoficial, însă, aceste măsuri lovesc în plin mediul privat, scrie Financiarul.

Spre exemplu, cotele de cheltuieli forfetare la stabilirea venitului net din drepturi de proprietate intelectuală vor scădea de la 40% la 20%.

Singura diferenţă între cartea de muncă şi drepturile de autor va rămâne plafonul neimpozabil de 20%.

Dacă o firmă ajunge în insolvenţă sau nu achită contribuţiile, beneficiarul veniturilor din drepturi de autor este pasibil de plata tuturor contributiilor. Mai exact, la un venit anual de 30.000 de lei, un beneficiar ar putea datora statului circa 25.000 de lei.

Şi nu e tot. Tichetele de masă, cele cadou şi cele de vacanţă vor fi incluse în veniturile salariale. De altfel, potrivit unui studiu, 53% dintre companii şi-au exprimat intenţia de a nu mai acorda tichete de masă, titrează Financiarul.

Nici dobânzile bancare nu scapă. Ele urmează să fie împozitate. de la 1 iulie. Astfel, la 7 euro câştig pe lună, statul va lua un euro. Guvernul speră să atragă astfel la buget încasări de 51,66 mil. euro până la sfârşitul anului.

În plus, potrivit noii Ordonanţe de Urgenţă, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri, care nu sunt închiriate vor trebui să plătească o taxă de solidaritate. Dezvoltatorii imobiliari susţin că această taxă nu va face altceva decât să menţină trendul crescător al chiriilor la negru.

Antena3

×
Subiecte în articol: bonuri de masa drepturi de autor
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close