Antena 3 CNN Economic Biz News Rom Waste Solutions procesează zilnic 500 de tone de deșeuri, peste o treime din deșeurile municipale generate în București

Rom Waste Solutions procesează zilnic 500 de tone de deșeuri, peste o treime din deșeurile municipale generate în București

 Rom Waste Solutions procesează zilnic 500 de tone de deșeuri, peste o treime din deșeurile municipale generate în București
de S.T.    |    26 Sep 2017   •   13:33

Cea mai mare şi mai modernă staţie de tratare și sortare automată a deșeurilor municipale din Europa de Est, stația Rom Waste Solutions, reprezintă o investiție de 10 milioane de euro, fiind una dintre cele mai importante investiții din domeniul managementului deșeurilor municipale și reciclării din România.

 

Colectarea selectivă, reciclarea şi valorificarea deşeurilor nu mai reprezintă o opţiune pentru România. Sunt obligaţii, pe care ţara noastră şi le-a asumat, odată cu aderarea la spaţiul comunitar, şi care, încălcate, riscă să aducă sancţiuni grave României. În acest context, misiunea Rom Waste este una simplă și precisă, ce vizează trei aspecte, așa cum detaliază Cătălin Culinescu, Director General Rom Waste Solutions: "O gestionare sustenabilă a deşeurilor, gestionare pe care s-o facem prin maximizarea valorificării şi reciclării. Vrem să contribuim, prin tot ceea ce facem aici, la ameliorarea problemelor mediului înconjurător. Şi cel de-al treilea punct, care este foarte important din punctul nostru de vedere, este realizarea ţintelor pe mediu, pe care România şi le-a asumat prin aderarea la Uniunea Europeană".

În plus, prin gestionarea ineficientă a deșeurilor se creează multiple situații de risc, așa cum sunt: afectarea în mod dramatic a mediului inconjurător cu impact major asupra sănătății publice; pierderi economice rezultate din nevalorificarea materialelor reciclabile din deșeuri; afectarea programelor de dezvoltare locală prin blocarea accesului la fondurile europene, cu repercusiuni directe asupra programelor de dezvoltare în curs; penalități financiare generate de neîndeplinirea țintelor de mediu asumate; iminența declanșării procedurilor de infringement de către Uniunea Europeană.

Investiția făcută la stația de sortare Rom Waste a dus la creșterea substanțială a gradului de valorificare și reciclare a deșeurilor care sunt procesate aici. Atât colectarea selectivă, cât şi tratarea gunoaielor aduc beneficii pe mai multe paliere: "Prin ceea ce facem aici, ajutăm mediul, pentru că toate deşeurile care sunt generate nu ajung la groapă, ci vin la noi. Tot ce este recuperabil scoatem din deşeul respectiv şi automat avem un pas spre economia circulară, pentru că ceea ce noi recuperăm şi reciclăm transformăm în materie primă pentru industrie, automat se creează alte locuri de muncă într-o industrie laterală", spune Cătălin Culinescu.

Prin dotarea cu echipamente de ultimă generaţie, noua staţie este una complet automatizată. Însă factorul uman nu a fost eliminat, tot personalul fiind folosit la controlul calităţii. “Stația dispune acum de echipamente specializate de ultimă generație, care separă materialele pe două fracții (2D vs. 3D), fiecare flux în parte fiind, mai departe, procesat cu ajutorul sortatoarelor optice. Practic, sortarea care acum se face semi-automat, cu o importantă componentă manuală, va fi complet automatizată, oamenii făcând controlul de calitate al fluxurilor”, adaugă Cătălin Culinescu. Echipamentul tehnic cu care este dotată stația include: 11 sortatoare automate – inclusiv optice cu detectare de culoare; desfăcător de saci/dozator; separator ballistic pentru separare fracții 2D/3D; 2 prese pentru materialele reciclabile. Tipurile de deșeuri acceptate sunt deșeurile municipale amestecate 20 03 01 colectate cu autogunoiera; deșeuri menajere  20 03 01 provenite din deșeurile stradale; deșeuri din ambalaje amestec sau colectate selectiv din containere tip clopot și containere normale; deșeuri din plastic, din aluminiu, din fier, din hârtie-carton; deșeuri valorificabile energetic; deșeuri din sticlă.

Printre beneficiile pe care le aduce stația de sortare Rom Waste Solutions se numără transformarea deșeurilor dintr-o sursă de poluare într-o resursă de dezvoltare; reducerea cantităților de deșeuri municipale ajunse în gropile de gunoi și prelungirea vieții depozitelor; asumarea îndeplinirii țintelor de valorificare ale autorităților locale cu privire la deșeurile municipale; susținerea îndeplinirii obligațiilor producătorilor și importatorilor de bunuri ambalate privind recuperarea și reciclarea ambalajelor; contribuția la dezvoltarea durabilă și la creșterea economică prin reintroducerea în circuitul economic a deșeurilor reciclabile.

Soluţiile pentru gestionarea problemei deşeurilor sunt, în primul rând, de natură legislativă. Majoritatea statelor europene s-au confruntat cu această problemă, iar modul în care au rezolvat-o ar putea ajuta pe viitor şi România. "Ori interzici deşeul în amestec să ajungă la groapă, ori îi faci nişte costuri care să permită ca aceste tipuri de investiţii să funcţioneze corect. Şi a doua problemă de care ne lovim este implemnetarea sistemului "plăteşti cât arunci", pe care ministerul încearcă acum să-l promoveze", explică Directorul de Marketing al Rom Waste Solutions, Cristian Lazăr.

Mihai Nour, reprezentant al Emerging Europe Accession Fund, consideră că "domeniul este foarte important pentru România, un domeniu în care sunt nişte rămâneri în urmă faţă de obligaţiile asumate la nivel european şi există acest risc al intrării în procedura de infringement, care va aduce costuri semnificative pentru întreaga economie. De aceea este important ca domeniul să beneficieze de o stabilitate a cadrului legislativ, care să permită sectorului privat construcţia acelor planuri de afaceri, care sunt atât de importante pentru luarea deciziilor, dar, mai ales, să permită realizarea lor în condiţii apropiate de cele anticipate iniţial. Ne exprimăm disponibilitatea şi chiar dorinţa să explorăm împreună cu autorităţile locale, cu toţi cei implicaţi, eventuale parteneriate sau alte modalităţi de a accelera îndeplinirea acestor obligaţii asumate".

Dotată cu cea mai mare și performantă linie de sortare de deșeuri municipale solide din România și una dintre cele mai mari din Europa de Est, Rom Waste Solutions include un sistem complet de gestionare a deșeurilor cu o recuperare maximă a fracțiilor ce pot fi reciclate sau valorificate energetic. Deasemenea, Rom Waste Solutions, pe lângă stația de sortare mai deține și o secție de reciclare, producând fulgi și granule din HDPE și PP.

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: deseuri
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close