Antena 3 CNN Economic Biz News România este prima ţară din UE care a redus dobânda cheie ca răspuns la criza din Grecia

România este prima ţară din UE care a redus dobânda cheie ca răspuns la criza din Grecia

România este prima ţară din UE care a redus dobânda cheie ca răspuns la criza din Grecia
03 Noi 2011   •   13:54

România este prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care a redus dobânda de politică monetară ca răspuns la criza din Grecia şi a deteriorării, în consecinţă, a perspectivelor economice, potrivit unui articol pe blogul Financial Times (FT).
   
Confruntată cu riscul unei noi recesiuni, Banca Naţională a României a surprins miercuri pieţele financiare prin reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 6,25% la 6%, în pofida riscurilor pentru leu, scrie jurnalistul FT Stefan Wagstyl.
   
"Este o decizie surpriză. Nu mă aştept să fie începutul unei serii de reduceri agresive de dobândă. Şi există riscul unei întoarceri dacă se agravează criza din zona euro", a spus analistul Capital Economics Neil Shearing.
   
Presiunea pentru o reducere a dobânzii era deosebit de puternică, România fiind afectată de una dintre cele mai accentuate înrăutăţiri a perspectivelor economice din regiune.
   
Cu o creştere de numai 1,5% estimată pentru anul în curs, România s-ar putea îndrepta către o încetinire prelungită, dacă nu chiar spre recesiune, potrivit FT.
   
Legăturile strânse cu Grecia creează vulnerabilităţi economiei româneşti. Băncile elene au o prezenţă importantă în România. Potrivit calculelor Capital Economics, băncile mamă din Grecia au acordat împrumuturi de circa 5 miliarde de dolari subsidiarelor din România, iar în situaţii extreme ar putea cere înapoierea acestora.
   
Totodată, comparativ cu alte monede cotate liber din regiune, leul "s-a ţinut tare" în faţa euro în acest an, pierzând circa 1,5%. În comparaţie, zlotul polonez s-a depreciat cu 10%.
   
Inflaţia, o provocare de mulţi ani a României, a încetinit la 3,5% în septembrie.
   
Asta nu înseamnă, însă, că România este în siguranţă. Întrucât două treimi din piaţa creditului este dominată de monedă străină, ţara s-ar putea confrunta cu aceleaşi probleme ca Ungaria şi Polonia.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close