Antena 3 CNN Economic BizSchool: Povestea femeii care aduce „unicorni” asiatici în România

BizSchool: Povestea femeii care aduce „unicorni” asiatici în România

Bianca Voinea
1 minut de citit Publicat la 10:00 12 Oct 2024 Modificat la 10:00 12 Oct 2024
bizschool
Oana Călin, profesionistă în resurse umane, la BizSchool.

Oana Călin este o profesionistă în resurse umane care și-a axat compania pe recrutarea și integrarea forței de muncă din afara Uniunii Europene, în principal din Asia, răspunzând nevoii tot mai mari de personal din România, mai ales în sectoare presum industria, construcțiile și agricultura. Îi place să spună că deja recrutează “unicorni” pentru că nu s-a limitat doar la personal necalificat asiatic, ci ea caută specialiști foarte bine pregătiți pentru nevoile țării, în condițiile în care școala românească nu îi mai poate “produce”aici.

Curios este că a poposit în domeniul Resurselor Umane, în care deja excelează, total întâmplător, în urmă cu 4 ani. Până atunci lucrase pentru o companie multinațională, apoi, provizoriu, s-a angajat la o companie cu acționariat indian.

Acolo, mărturisește ea, a simțit pentru prima data pe pielea e ice înseamnă diferențele culturale dintre europeni și asiatici. N-a poposit mult în firma respectivă, pentru că simțea că nu se poate adapta în a-și îndeplini strict sarcinile din fișa postului. Avea nevoie să evolueze, să dezvolte, să creeze.

Așa că, încurajată de soț, a luat-o de la zero într-un domeniu complet nou: antreprenoriat în domeniul HR. La 4 ani de la acest pas Oana mărturisește că a fost cea mai bună școală de antreprenoriat, mai ales că era pe buzunarul ei, așa că nu își permitea să gafeze foarte mult. Dar inevitabilul s-a produs și a greșit, apoi a învățat și s-a corectat, ba mai mult, s-a dezvoltat.

De aceea acum are o rată de retenție de 95% a candidaților aduși de către ea în România. În plus, antreprenoarea a realizat un fel de manual pentru recrutarea emigranților, tot pe fondul problemelor de care se lovise ea. Datele erau foarte greu accesibile, legislația era impredictibilă, de multe ori și ambiguă, așa că și-a ridicat mânecile și a standardizat procesele.

Ba mai mult decât atât, a dat puțin din casă și ne-a spus că în România se lucrează acum la o lege a emigranților, cu drepturi și obligații atât pentru agențiile de recrutare și pentru angajatori, cât și pentru angajați.

Întreaga ei poveste, dar și detalii despre cum asiaticii pot să sporească profiturile companiilor care îi angajează aflați din interviul realizat de Bianca Voinea la BizSchool. 

×
x close