Antena 3 CNN Economic Categoria de români care poate pierde peste 700 de lei din salariu. Calculele prezentate de BNS

Categoria de români care poate pierde peste 700 de lei din salariu. Calculele prezentate de BNS

O parte dintre angajaţii români ar putea pierde peste 700 de lei la salariu, dacă se taie scutirile fiscale în vigoare, potrivit unor calcule făcute de BNS.

Categoria de români care poate pierde peste 700 de lei din salariu. Calculele prezentate de BNS
Sursa foto: Hepta I Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Georgiana Adam    |    02 Sep 2023   •   04:00

Salariul minim net al lucrătorilor din sectorul construcţiilor se va diminua cu 780 de lei odată cu eliminarea facilităţilor fiscale, potrivit unor calcule prezentate recent de preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

"Odată cu eliminarea acestor facilităţi, impactul va fi că din actualul brut de 4.000 de lei va trebui plătită contribuţia la CASS, care înseamnă 400 de lei, impozitul pe venit încă 230 de lei, contribuţia asigurătorie pentru muncă 90 de lei. 

Deci în urma eliminării facilităţii, salariul minim net a lucrătorilor se va diminua cu 780 de lei", a explicat Dumitru Costin.

Prin acordul din anul 2018, dintre guvernanți și firmele de construcții, facilităţile fiscale ar urma să se elimine gradual, între 2025 şi 2028.

"Semnat, da, până în 2028, asumat prin PNRR şi aprobat de Comisia Europeană, pentru că s-au dus cu PNRR-ul la Comisia Europeană. Şi acolo spune că facilităţile fiscale vor fi eliminate treptat între 2025 şi 2028", a spus Ramona Văleanu, reprezentanta BNS, potrivit agerpres.ro.

Conform datelor prezentate de Federaţia Generală a Sindicatelor "Familia", de aceste facilităţi fiscale beneficiază circa 550.000 de angajaţi, din care 100.000 în industria producătoare de materiale de construcţii, iar contribuţia la Fondul de pensii este de 5,61 miliarde lei pe an.

Efectele facilităţilor, sunt, potrivit sindicaliştilor: reducerea evaziunii în construcţii; investiţii în dezvoltarea profesională a angajaţilor; creşterea volumului activităţii în construcţii, care a dus la colectarea de taxe mai mari în sector (impozit pe venituri, impozit pe dividende etc); majorarea ponderii sectorului în PIB; încetinirea exodului forţei de muncă către alte ţări din Europa, dar şi readucerea lucrătorilor români acasă.

Dacă facilităţile vor fi eliminate, semnalează sindicaliştii, va încetini creşterea sectorului şi contribuţia sa la PIB, se vor înregistra întârzieri la proiectele prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau vor fi efectuate lucrări de proastă calitate. 

De asemenea, există riscul reducerii capacităţii de absorbţie a fondurilor europene cu circa 20%, până în 2030, şi vor creşte cazurile de muncă nedeclarată sau sub-declarată, iar lucrătorii calificaţi vor pleca spre alte ţări din UE etc.

Pe 3 iulie, premierul Marcel Ciolacu  a precizat că în legătură cu actuala  scutire de contribuții la sănătate (CASS) de 10% acordată sectoarelor construcţiilor şi agriculturii, va fi luată "o decizie cu actorii din domenii, pentru că avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani şi pierdem reforme şi care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilităţi".

Prin OUG 168/2022, salariul minim din firmele de construcții este de 4.000 de lei brut, cu scutirile fiscale specifice domeniului până în 2028 (introduse prin OUG 114/2018).

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close