Antena 3 CNN Economic Câți pensionari are astăzi România și care este pensia medie în prezent. Cu câte procente pot crește pensiile în septembrie în cele din urmă

Câți pensionari are astăzi România și care este pensia medie în prezent. Cu câte procente pot crește pensiile în septembrie în cele din urmă

PSD a promis că pensiile românilor vor crește cu 40% începând cu 1 septembrie, însă este sustenabilă această mărire, mai ales în contextul pandemiei. Răspunsul Guvernului, dar și al multor analiști, care și-au exprimat deja punctul de vedere, este că NU.

Câți pensionari are astăzi România și care este pensia medie în prezent. Cu câte procente pot crește pensiile în septembrie în cele din urmă
Sursa foto: Pixabay.com
24 Iul 2020   •   18:00

Atât ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, cât și premierul Ludovic Orban au dat asigurări că vor crește totuși pensiile începând cu 1 septembrie, însă în niciun caz cu 40% pentru că nu sunt suficienți bani la bugetul de stat. Cel mai probabil procentul vizat va fi de 10%, orice augumentare a acestuia fiind greu de gestionat pentru executiv.

„Pensiile vor creşte de la 1 septembrie, dar discutăm mai multe scenarii şi fiecare va fi prezentat către premier şi către Guvern cu riscurile aferente. Acele riscuri trebuie ştiute de toată lumea. Aşa cum este construită Legea pensiilor, fără sursă de finanţare, cu această presiune pe termen scurt şi pe anul viitor, este nesustebanilă, crează probleme de sustenabilitate României în următorii ani. Eu voi prezenta scenariile pe care le putem finanţa în situaţia în care suntem astăzi, cu cea mai mare criză economică din ultima sută de ani”, spunea Florin Cîţu în urmă cu ceva timp.

Câți pensinari are astăzi România și care este pensia medie

Și totuși câți pensionari are astăzi România și mai ales la cât a ajuns pensia medie? Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat, joi, că la sfârșitul lunii iunie a anului curent au fost înregistrați 4.943.460 pensionari, în scădere cu 0,5% comparativ cu perioada similară a anului 2019. Pensia medie este acum de 1.339 lei, luându-i în calcul și pe cei cu pensie anticipată.

Din totalul pensionarilor 3.872.229 s-au pensionat pentru limită de vârstă, dintre care 2.242.933 femei, iar pensia lor medie este în prezent de 1.501 de lei.

 Pensie anticipată au primit, în luna iunie 2020, un număr de 15.723 persoane (1.711 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 86.300 de persoane (1.226 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 475.593 persoane (pensie medie de 688 lei), dintre care 46782 persoane pentru gradul I de invaliditate (560 lei, pensie medie), spun cei de la Casa de Pensii.

Tot în luna iunie,  493.379 persoane (701 lei pensia medie) ai primit pensie de urmaș, în timp ce ajutor social au primit 236 pensionari (328 de lei în medie).

×
Subiecte în articol: pensie pensia media numar pensionari
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close