Antena 3 CNN Economic Cea mai aşteptată lege din acest an a intrat vineri în vigoare

Cea mai aşteptată lege din acest an a intrat vineri în vigoare

Cea mai aşteptată lege din acest an a intrat vineri în vigoare
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    13 Mai 2016   •   08:56

Legea dării în plată, una dintre cele mai aşteptate măsuri legislative ale acestui an, intră vineri în vigoare. 

Pentru a putea beneficia de legea dării în plată, datornicii băncilor vor trebui să îndeplinească o serie de condiţii: valoarea creditului să nu fie mai mare de 250.000 de euro, creditul să nu fi fost luat prin programul Prima Casă, iar împrumutul să nu fi fost făcut în scopuri comerciale. 

Toţi cei care vor să predea imobilul băncii trebuie să meargă la notar, avocat sau executor judecătoresc pentru a face o notificare către bancă.  

Încă nu se ştie cine va achita taxele tranzacţiilor, iar notarii au cerut mai multe clarificări Ministerului de Finanţe.

Primul pas pe care trebuie să îl facă clientul care doreşte să predea băncii locuinţa cumpărată prin credit ipotecar este acela de a anunţa banca. Notificarea către banca se face prin intermediul unui notar public, avocat sau executor judecătoresc. 

Dacă banca acceptă, atunci reprezentantul legal al acesteia se va prezenta la notarul propus de datornic pentru a face transferul de proprietate. 

Dacă însă banca nu e de acord, atunci are la dispoziţie 10 zile pentru a contesta notificarea, însă legea nu precizează dacă este vorba despre zile calendaristice sau zile lucrătoare. Practic, banca trebuie să se adreseze instanţei, iar judecătorii trebuie să se pronunţe dacă sunt sau nu de acord în termen de alte 10 zile. O decizie nu este definitivă însă, putând fi atacată cu apel. 

Presupunând totuşi că au ajuns la un acord cu banca, cei care vor să aplice legea dării în plată se lovesc de o nouă problemă: nu se ştie exact cine plăteşte taxele legate de transferul proprietăţii. Aşa se face că notarii au cerut lămuriri de la Ministerul Finanţelor. Actul de dare în plată presupune mai multe costuri: onorariul notarului şi TVA-ul aferent, taxa de publicitate imobiliară şi impozitul pe transferul dreptului de proprietate. 

Mai exact, pentru o casă de 50.000 de euro, taxa de publicitate imobiliară diferă de la 300 la peste 1.100 de lei, în funcţie de persoana căreia i se aplică, fizică sau juridică. Cu semnul întrebării este şi impozitul pe transferul de proprietate care ar depăşi, în acest caz, 4.500 de lei. Mai rămâne însă de clarificat un lucru: ce valoare se va lua în calcul? Grila notarială, suma cu care a fost cumpărată casă ori suma rămasă din datoria către bancă.


NOTIFICAREA BĂNCII SE FACE: 
- prin notar
- prin avocat
- prin executor judecătoresc

BANCA ACCEPTĂ

- reprezentantul băncii merge la notarul propus de datornic pentru transferul de proprietate

BANCA REFUZĂ

- Banca poate contesta notificarea în termen de 10 zile

- Banca depune acţiune în instanţă

- Cererea băncii trebuie judecată în 10 zile şi există posibilitatea de apel

CE TAXE TREBUIE PLĂTITE

- Taxa de notificare

- Onorariul notarului + TVA

- Taxa de publicitate imobiliară 

- Impozitul pe transferul dreptului de proprietate. 

TAXE PENTRU UN APARTAMENT DE 50.000 DE EURO 

Taxă notificare -  200 lei

Onorariu notar - 970 lei

Taxă de publicitate imobiliară: 300 lei - 1.124 lei

Impozit pe transferul dreptului de proprietate: -  4.500 de lei

×
Subiecte în articol: legea darii in plata case prima casa
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close