Antena 3 CNN Economic Cea mai mare pensie din România este echivalentul a 45 de salarii minime nete

Cea mai mare pensie din România este echivalentul a 45 de salarii minime nete

Cea mai mare pensie publică din sistemul de stat este una impresionantă şi este a unui român care a avut venituri pentru care s-a plătit CAS de 25%.

Cea mai mare pensie din România este echivalentul a 45 de salarii minime nete
Sursa foto: Getty Images
de Milena Niță    |    08 Dec 2023   •   15:44

Cea mai mare pensie din România este în valoare de 94.000 de lei, a anunţat explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Astfel, într-o singură lună românul respectiv încasează valoarea a 45 de salarii minime nete, adică circa 37.000 de euro.

Dacă cea mai mare pensie din România este de 94.000 de lei, la polul opus se află o pensie de 1.125 lei, fiind cea mai mică din România.

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Din păcate, în acest moment avem aproximativ 1.200.000 de pensionari în indemnizația minimă socială, care este 1.125 lei acum. 

Indemnizația minimă socială în 2024 va fi 1.281 lei. Vom avea o parte semnificativă a pensionarilor care datorită noii legi vor ieși din indemnizația minimă socială. 

În sistemul public de pensii, cea mai mare pensie acum este 94.000 lei. Este o pensie de contributivitate a unei persoane care a avut venituri pentru care s-a plătit CAS de 25%, datorită cărora are o pensie de 94.000 lei. 

Aceasta este cea mai mare pensie din sistemul public. Deci cea mai mică pensie astăzi este 1.125 lei și cea mai mare pensie este 94.000 lei, dar este important de știut că este o pensie obținută contributiv", a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit psnews.ro.

Declaraţia ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre cea mai mare pensie din România este la minutul 28:30.

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

"Puterea Știrilor" cu Marinela Angheluș

Exclusiv | Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în studioul PS News Pe site-ul PSNews.ro (https://psnews.ro/) Pagina oficială de Facebook Psnews.ro (https://www.facebook.com/putereastirilor)Instagram: (https://www.instagram.com/psnews.ro/) Telegram: (https://t.me/psnews_ro) Twitter (https://twitter.com/psnewsro) TikTok (https://www.tiktok.com/@psnews.ro)

Publicată de PS News pe Miercuri, 6 decembrie 2023

Printre principalele reglementări din noua lege a pensiilor

- introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;

- stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați; 

- stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani; 

- reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare; 

- stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;

- normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035; 

- acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni; 

- luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Cum află românii când se pot pensiona

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

×
Subiecte în articol: pensie
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close