Antena 3 CNN Economic CNADNR aruncă bani pe studii de fezabilitate

CNADNR aruncă bani pe studii de fezabilitate

CNADNR aruncă bani pe studii de fezabilitate
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    12 Feb 2015   •   13:33
Planuri multe pe hârtie şi bani mulţi daţi pe planuri. În scripte vom avea de două ori mai mulţi kilometri de autostradă decât acum, promite Guvernul prin Masterplanul pe Transporturi. 
 
Proiectele au început însă cu un pas înapoi. Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a anunţat că aruncă deja la coş un studiu de fezabilitate de 2,5 milioane de euro şi, evident, comandă unul mult mai scump. Este vorba de studiul de fezabilitate al autostrăzii Sibiu-Piteşti, realizat acum şapte ani. 
 
CNADNR spune că studiul vechi a expirat şi va comanda o nouă variantă a acestuia. E drept că valoarea noului contract este de peste 29 de milioane de lei, adică 6,5 milioane de euro. 
 
Noua şosea va avea o lungime de 120 de kilometri şi va lega varianta de ocolire a Sibiului de cea a Piteştiului. Acest contract va avea ca scop realizarea unui studiu privind traficul şi alternativele de traseu, investigaţii de teren, activităţi de proiectare, evaluarea impactului asupra mediului, dar şi pregătirea documentaţiei de atribuire pentru viitoarele contracte de lucrări.
 
Statul însă a cheltuit aproape 2,5 mi­lioa­ne de euro în perioada 2007-2008 pen­tru realiza­rea primului studiu de fezabilitate al auto­stră­zii Sibiu-Piteşti. Actul estima un cost de circa 3 miliarde de euro pentru construcţia a 116 km. 
 
Să nu uităm, şoseaua Sibiu-Piteşti a fost inclusă în formula de autostradă în Masterplanul general de transport, documentul care stabileşte priorităţile României în materie de infrastructură de transport până în 2030. 
 
În forma revizuită recent de Ministerul Transporturilor, şi care ar urma să fie aprobată săptămâana viitoare de Executiv, este prevăzută construcţia a 1.300 de kilometri de autostradă şi a peste 1.900 de kilometri de drumuri expres.

×
Subiecte în articol: CNADNR
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close