Antena 3 CNN Economic Companii Cati bani fac avocatii afiliati la o firma din Big Four: 2,5 mil. euro, din care aproape un sfert inseamna profit intr-un business care creste cu 20% pe an

Cati bani fac avocatii afiliati la o firma din Big Four: 2,5 mil. euro, din care aproape un sfert inseamna profit intr-un business care creste cu 20% pe an

Cati bani fac avocatii afiliati la o firma din Big Four: 2,5 mil. euro, din care aproape un sfert inseamna profit intr-un business care creste cu 20% pe an
de Adrian Mirsanu    |    21 Mar 2012   •   19:11

Firma de avocati afiliata Deloitte Romania, Reff si Asociatii a facut in premiera publice cifrele care arata marimea businessului sau: venituri in 2011 de aproximativ 2,5 milioane de euro, cu o marja de profit “intre 20% si 30%”, in conditiile in care valoarea totala a mandatelor administrate a fost de un miliard de euro, a detaliat Alexandru Reff, partener in cadrul societatii de avocatura.

“De regula, se spune ca o treime din venituri se duc pe salarii si tot ce inseamna remuneratii, o alta treime acopera cheltuielile de logistica, infrastructura si celelalte tipuri de costuri, iar o alta treime ar insemna marja. In ceea ce ne priveste, suntem cu primul indicator undeva la 40%, cu al doilea la circa 30%, in timp ce marja noastra de profit este sub acea treime de care vorbeam, situandu-se in zona de 20 – 30% (din venituri – n.r.)”, explica Alexandru Reff (foto).
Pana acum, din cifrele raportate de catre jucatorii mari de pe piata avocaturii de business pentru anii anteriori, marjele de profit in segmentul de top variaza in limita a 40% pana la 60% din incasari.
 
Reff si Asociatii a inregistrat anul trecut, conform declaratiilor reprezentantilor sai, o rata de crestere a businessului de 20%, peste media pietei in ansamblu, pentru acest an tinta fiind “o crestere nu mai mica de 12 – 15%”, care poate sa ajunga in final la un ritm comparabil cu cel realizat anul trecut. “Am castigat cota de piata intr-o piata care si-a revenit un pic, dar in niciun caz in acest ritm”, subliniaza Reff.
In ceea ce priveste politica de onorarii practicata de Reff si Asociatii, acestea merg de la 75 de euro pe ora in cazul avocatilor cu experienta mai mica (entry level) si ajung pana la 375 de euro pe ora la nivel de partener, pozitie pe care se afla numai doi dintre cei 27 de avocati ai firmei: Alexandru Reff si Andrei – Burz Panzaru.
In functie de specificul proiectului, de dimensiunea sau complexitatea lui, sau de elemente care tin de tipul de client, onorariile sunt diferite fata de nivelurile – reper de mai sus.
 
Tranzactiile din zona fuziunilor & achizitiilor, respectiv imobiliare (un rol – cheie jucandu-l aici fondul de investitii New Europe Property Investment), la care se adauga consultanta acordata bancilor, precum si “vedetele” momentului de pe piata – energia, concurenta si litigiile au propulsat businessul in ultimul an.
 
“Sectorul de M & A (fuziuni si achizitii – n.r.), consultanta pentru piata financiara – banking, piete de capital, si imobiliarele au o contributie cumulata de aproximativ jumatate din businessul nostru”, estimeaza Alexandru Reff, partener la casa de avocati afiliata Deloitte. In ceea ce priveste ariile cu cea mai rapida dezvoltare, litigiile sunt “pe val”, cu toate ca ponderea lor in ansamblul veniturilor ramane deocamdata la un nivel de 15 – 17%.
La intrebarea cat de mult contribuie profilul de afiliat la reteaua Deloitte – una dintre cele mai mari firme de consultanta si audit din lume care face parte din celebrul Big Four alaturi de PricewaterhouseCoopers, KPMG si Ernst & Young, Andrei – Burz Panzaru, celalalt partener al casei de avocatura, afirma ca “majoritatea mandatelor sunt castigate la nivel local”, ceea ce sugereaza un confort dat de structura actuala a portofoliului clientelei in raport cu componenta de business pe care o genereaza relatia sa speciala cu gigantul international.
Daca privim la acest profil de casa de avocatura afiliata unei firme din Big Four atunci un competitor direct pentru Reff si Asociatii este DB David si Baias, societate corespondenta a PricewaterhouseCoopers in Romania
Portofoliul de tranzactii M & A a ajuns in ultimul an la o valoare de peste 300 mil. euro, in timp ce in zona serviciiilor financiare volumul total al mandatelor ajunge la 700 mil. euro.
 
“Anul 2011 s-a mentinut in tendintele impuse de anul precedent, bancile continuand sa-si analizeze portofoliul de credite si accelerand procesul de restructurare a activelor cu probleme. Acolo unde este posibil, se incearca realizarea unor restructurari in afara procedurii insolventei, fie prin restructurarea creditelor, fie prin preluarea unor active, insa in continuare sunt multe situatii in care insolventa nu poate fi evitata”, explica Andrei Burz – Panzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si piete de capital.
Potrivit acestuia, in 2012 este de urmarit atentia pe care bancherii incep sa o acorde din nou operatiunilor de securitizare, care erau pe val pana la izbucnirea crizei economice in 2008.
 
O alta tendinta care se accentueaza in acest an este continuarea trendului de crestere in zona proiectelor derulate pe piata de energie, mai ales pe segmentul energiei regenerabile – parcuri eoliene, microhidrocentrale, tranzactii cu proiecte aflate in faza de dezvoltare.
“In contextul in care domeniul energiei regenerabile ia avant, cu siguranta ca numarul proiectelor de profil va creste si, implicit, presiunea aspectelor juridice aferente. Anticipand acest lucru, ne-am construit o echipa specializata care lucreaza deja la proiecte extrem de interesante din punctul de vedere al implicatiilor juridice”, spune Georgiana Singurel, Associate Partner la Reff si Asociatii.
 
Privind la tendintele care s-au remarcat in ultimele luni, casa de avocatura si-a format echipe specializate pe sectorul de retail, energie si resurse, respectiv pentru listarea companiilor pe bursa. De asemenea, politica de recrutare de avocati a Reff si Asociatii a fost influentata de cresterea cererii de asistenta juridica in zona de litigii si real estate. Printre cele mai proaspete “achizitii” se afla atat avocati cu experienta de la NNDKP sau Cameron McKenna, cat si tineri absolventi, printre care Andreea Serban, sefa promotiei 2011 a Facultatii de Drept din Bucuresti, care de la inceputul anului a fost admisa in Barou.
Media de varsta a echipei Reff si Asociatii este in zona 30 – 31 de ani.
 
Pe lista tranzactiilor de referinta a avocatilor afiliati Deloitte intra asistenta acordata NEPI la achizitia imobilului de birouri City Business Center din Timisoara, tranzactie estimata la 90 mil. euro si anuntata luna trecuta, proiectul NEPI de dezvoltare a unui centru comercial la Ploiesti in parteneriat cu Carrefour, achizitia NEPI a 50% din actiunile a doua companii care detin platform Textila Dacia si unde urmeaza dezvoltarea mall-ului Victoria City sau consultanta acordata companiei Fatrom la vanzarea DSM Nutritional Products Romania.
De asemenea, printre deal-urile reprezentative se mai afla si consultanta acordata Bank of Cyprus la finantarea de 40 mil. euro acordata companiei Nova Imobiliare in vederea dezvoltarii centrului comercial Colloseum in Bucuresti, asistenta Romstrade la o finantare de 70 mil. euro destinata unor proiecte de infrastructura sau o refinantarea unui credit sindicalizat, in valoare de 70 mil. euro pentru un client care nu a dorit sa i se faca public numele. De mentionat este si dosarul in care avocatii de la Reff si Asociatii reprezinta banca cipriota Bank of Cyprus, actionar al Bancii Transilvania, intr-unul dintre cele mai mari cazuri de asa – numita manipulare a pietei de capital, dosar in care a fost pus sub acuzare si Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania. Un alt acuzat in acest dosar a fost si Claudiu Silaghi, unul dintre fondatorii bancii, care din cauza problemelor grave de sanatate provocate pe fondul acuzatiilor aduse de catre procurorii DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism), a decedat anul trecut.
 
Pe piata avocaturii de afaceri, Reff si Asociatii lupta in zona mediana, in conditiile in care lupta se duce la varf intre jucatori precum Tuca, Zbarcea & Asociatii, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Musat & Asociatii, Bostina & Asociatii, Popovici, Nitu & Asociatii, dar si nume puternice la nivel international care s-au asociat la nivel local precum Clifford Chance Badea, RTPR Allen & Overy, White & Case Pachiu, Schoenherr, Salans, Kinstellar sau DLA Piper.

CITESTE MAI MULTE PE FIN.RO



×
Subiecte în articol: avocati
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close