Antena 3 CNN Economic Companii Comisia Europeană ordonă României să recupereze aproape 34 de milioane de euro de la Blue Air

Comisia Europeană ordonă României să recupereze aproape 34 de milioane de euro de la Blue Air

După ce statul şi-a asumat să salveze de la colaps singura companie aeriană low-cost românească, ajungem astăzi să numărăm, de fapt, pagubele. Blue Air nu mai există, iar Guvernul are de recuperat aproape 34 de milioane de euro de la o companie care nu mai deţine aproape nimic în ţara noastră.

Comisia Europeană ordonă României să recupereze aproape 34 de milioane de euro de la Blue Air
Sursa foto: Facebook/ Blue Air
de Mia Lungu    |    20 Feb 2024   •   19:36

Comisia Europeană ordonă României să recupereze 33,84 de milioane de euro de la Blue Air, compania aeriană pe care statul român a salvat-o de la faliment în pandemia COVID-19.

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, așadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat.

România trebuie să recupereze acum de la Blue Air un ajutor de stat ilegal în valoare de aproximativ 33,84 milioane EUR (163,8 milioane RON), potrivit unui comunicat al CE.

2020 - Comisia Europeană aprobă două măsuri pentru Blue Air:

- 28 mil. Euro - daune din pandemie

- 33,84 mil. Euro - împrumut de salvare

2021 - Statul român comunică CE un plan de restructurare

2022 - Blue Air îşi suspendă activitatea

2023 - Comisia Europeană lansează o investigaţie

În urma investigației sale, Comisia a concluzionat că planul de restructurare a Blue Air nu era fezabil, coerent și suficient de amplu pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene într-un termen rezonabil și fără să denatureze în mod nejustificat concurența pe piața unică. Această concluzie a fost coroborată de incapacitatea Blue Air de a-și menține activitatea și de cererea sa, din martie 2023, de deschidere a procedurii de insolvență. Planul de restructurare nu a fost actualizat nici în urma încetării activității, nici a inițierii investigației aprofundate.

Măsurile care sprijină un plan de restructurare inadecvat și nerealist, care nu este susținut de finanțări suficiente de pe piață din partea investitorilor după perioada de salvare, sunt ilegale conform normelor UE privind ajutoarele de stat. România trebuie să recupereze acum de la Blue Air un ajutor de stat ilegal în valoare de 33,84 milioane EUR (163,8 milioane RON), plus dobânda aferentă.

Normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările privind ajutoarele pentru salvare și restructurare, permit statelor membre să sprijine, în anumite condiții stricte, întreprinderile aflate în dificultate. Mai precis, se poate acorda ajutor pentru o perioadă de până la șase luni („ajutor pentru salvare”). După această perioadă, fie ajutorul trebuie să fie rambursat, fie statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare care să fie evaluat în temeiul normelor privind ajutoarele de stat.

Pentru ca ajutorul de restructurare să fie aprobat, planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că întreprinderea contribuie într-o măsură suficientă la costurile de restructurare și că denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale sau comportamentale.

Normele UE privind ajutoarele de stat impun recuperarea ajutoarelor de stat incompatibile, pentru a elimina denaturarea concurenței cauzată de ajutor. Normele UE privind ajutoarele de stat nu prevăd aplicarea de amenzi, iar recuperarea nu are drept scop penalizarea întreprinderii în cauză, ci pur și simplu restabilirea egalității de tratament cu alte întreprinderi.

×
Subiecte în articol: Blue Air România
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close