Companiile europene cer consolidarea finanţelor publice în România şi alte state din UE

15 Mar 2010   •   18:49
Companiile europene cer consolidarea finanţelor publice în România şi alte state din UE europa

Asociaţia BusinessEurope, care reprezintă 20 de milioane de companii europene, a cerut luni miniştrilor de Finanţe ai statelor UE să consolideze finanţele publice, în România şi alte state, în condiţiile în care deficitele bugetare mari şi datoriile reprezintă un obstacol major pentru redresare.

"Deteriorarea gravă şi sincronizată a finanţelor publice este un obstacol major pentru redresarea economică", se arată într-un comunicat al BusinessEurope, care a menţionat România între statele unde reformele sunt întârziate, transmite Reuters.

Majorarea împrumuturilor, care, conform estimărilor Comisiei Europene, vor creşte datoriile celor 16 state din zona euro la 84% din PIB, de la 69% în 2008, limitează accesul companiilor la credite şi erodează încrederea în moneda unică.

"Este necesară adoptarea urgentă a unor măsuri importante, pentru consolidarea redresării", spune preşedintele BusinessEurope, Jurgen Thumann, într-o conferinţă de presă.

Acesta va transmite respectivul mesaj miniştrilor de Finanţe din UE care se întâlnesc luni şi marţi la Bruxelles.

Pentru a consolida cu succes finanţele publice, economiile din zona euro trebuie să se dezvolte mai rapid decât rata anuală de circa 1% înregistrată în prezent, spune asociaţia, care consideră că sunt necesare măsuri structurale.

Pentru a evita eşecurile programelor anterioare de reformă, cum sunt strategia Lisabona, instituţiile UE ar trebui să numească şi să critice statele care nu înregistrează progrese.

"Menţionarea statelor cu performanţe bune şi a celor care nu îşi respectă angajamentele ar trebui să fie elementul de bază al guvernanţei UE", e de părere asociaţia.

Printre statele cu reforme avansate, în domeniul utilizării forţei de muncă, productivităţii, investiţiilor, competitivităţii şi finanţelor publice, BusinessEurope a menţionat Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovacia, Suedia şi Elveţia. Pe de altă parte, România, Belgia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, Spania şi Marea Britanie sunt considerate "state codaşe".

Antena3.ro

ExitPOLL
Parteneri
x close