Antena 3 CNN Economic Companii Hidroelectrica: Lista scurta a bancilor de investitii pentru emisiunea de eurobonduri de pana la 300 mil. Euro va fi gata la inceputul lui februarie

Hidroelectrica: Lista scurta a bancilor de investitii pentru emisiunea de eurobonduri de pana la 300 mil. Euro va fi gata la inceputul lui februarie

 Hidroelectrica: Lista scurta a bancilor de investitii pentru emisiunea de eurobonduri de pana la 300 mil. Euro va fi gata la inceputul lui februarie
Sursa foto: Sursa: Hidroelectrica
de Adrian Mirsanu    |    19 Ian 2012   •   19:55
 
Cel mai profitabil producator de energie electrica din Romania, compania de stat Hidroelectrica confirma informatiile publicate in exclusivitate de catre antena3.ro in luna decembrie a anului trecut, potrivit carora a solicitat oferte de la banci de investitii in vederea alegerii intermediarului pentru o emisiune de obligatiuni in euro pe pietele externe.

« In data de 5 decembrie 2011, a fost lansata o cerere de oferta pentru o potentiala emisiune de euro – obligatiuni, cu o valoare de 200 – 300 mil. Euro », a raspuns printr-un email biroul de presa al Hidroelectrica, in care se precizeaza, de asemenea, ca ofertele au fost primite pe 5 ianuarie si ca ele se afla in acest moment in analiza.
 
« La inceputul lunii februarie 2012 se va intocmi o « lista scurta » a intermediarilor care au prezentat oferte avantajoase, iar intermediarii care vor intra pe aceasta lista vor fi chestionati cu privire la detalii tehnice ale perspectivei pe care acestia o au pentru emisiunea de Euro-obligatiuni a Hidroelectrica », se mai arata in raspunsurile date de reprezentantii companiei la solicitarea antena3.ro.
 
Compania nu a precizat insa numele bancilor de investitii care au inaintat oferte, insa este de asteptat ca o asemenea tranzactie sa atraga interes din partea Deutsche Bank, Citibank, Societe Generale, respectiv a altor banci de talie europeana si globala.
In cererea de oferte inaintata bancilor, Hidroelectrica a formulat « intrebari cu privire la cateva aspecte ale emisiunii de euro-obligatiuni considerate - estimare de pret, momentul oportun pentru lansarea in piata a ofertei, piata prevazuta pentru a absorbi oferta (tipul investitorului tintit si distributia geografica a acestui investitor) si considerente cu privire la locul listarii ». Au fost, de asemenea, solicitate detalii cu privire la « considerentele executiei tranzactiei impreuna cu acreditari si experienta demonstrata a intermediarului in liga euroobligatiunilor, denominate in euro si emise de companii de utilitati din zona Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa », precizeaza reprezentantii companiei.

Hidroelectrica este cotata ca fiind una dintre cele mai atractive companii romanesti datorita profilului sau de profitabilitate si de producator de energie electrica ieftina, in conditiile in care utilitatile sunt printre cele mai cautate active de catre investitori.
Chiar si in contextul financiar actual, analistii straini apreciaza ca o iesire a Hidroelectrica pe pietele externe, precum si a altor entitati romanesti, ar fi un succes.
« Nu cred ca (cei de la Hidroelectrica – n.r.) vor avea nici o problema in a-si plasa o emisiune de bonduri. Romania este mai bine pozitionata in piata de bonduri decat in cea de actiuni (equities – engl.), unde nu este suficient sa spui ca vrei sa vinzi », este de parere Matthias Siller, expert in piete emergente si investment manager EMEA Equities in cadrul Barings Asset Management Londra, care administreaza active in valoare de peste 51 mld. Dolari.

Hidroelectrica intentioneaza de mai multi ani sa faca o emisiune de obligatiuni corporatiste pe pietele externe pentru a-si finanta programele de investitii care vizeaza proiecte aflate in diferite faze de executie si nefinalizate, primele semnale fiind date de catre managementul Hidroelectrica inca din 2007. Anul trecut, a contractat un credit in valoare de 110 mil. Euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in vederea finantarii lucrarilor de retehnologizare hidrocentralei de la Bicaz, iar de la bancile locale s-a imprumutat pentru asigurarea capitalului de lucru.
Programul de investitii pentru perioada 2010 – 2015 avea nevoie la 1 ianuarie 2010 de peste 1 mld. Euro, care vizeaza punerea in functiune a unor capacitati de productie cu putere instalata de 336 MW. Cel mai mare proiect de investitii aflat pe lista companiei este cel al hidrocentralei de la Tarnita - Lapusesti, cu o valoare estimata de 1,16 mld. euro fara TVA, considerat un proiect strategic la scara nationala si unde ar urma sa fie construite de la zero patru grupuri energetice, fiecare cu o putere instalata de 250 MW.

Producatorul de energie electrica face parte si din programul de vanzare a unor pachete minoritare de actiuni de catre stat care incearca astfel sa finanteze o parte din deficitul bugetar, pentru luna octombrie fiind programata vanzarea unui pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica. Din programul guvernamental de vanzare de actiuni pe bursa mai fac parte Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica sau TAROM. De asemenea, Hidroelectrica se afla si pe lista companiilor pe care guvernul intentioneaza sa le plaseze sub management privat incepand cu acest an, o masura a carei eficienta pe termen lung este tot mai contestata in interiorul mediului de afaceri.

In 2010, Hidroelectrica a inregistrat un profit net de 70 mil. Euro la o cifra de afaceri de 776 mil. Euro. Datoriile companiei se ridicau la 31 decembrie 2010 la 714 mil. Euro, din care mai mult de o treime reprezinta credite bancare cu scadenta intre 1 si 5 ani, cea mai mare parte a lor fiind contractate in euro. In 2010, valoarea investitiilor s-a ridicat la 1,4 mld. Lei (circa 330 mil. Euro), din care jumatate a fost asigurata din propriul cash flow al companiei, iar din imprumuturi bancare circa 166 mil. Euro, iar diferenta din alocari de la bugetul de stat, conform ultimului raport anual Hidroelectrica.
Pe piata de energie electrica, Hidroelectrica detine o cota de aproximativ 30%, concurand in sector cu alti mari producatori controlati de catre stat precum Nuclearelectrica, operatorul Unitatilor 1 si 2 ale centralei de la Cernavoda, Electrocentrale Bucuresti sau marile complexuri energetice din Oltenia Rovinari, Turceni, Craiova, a caror productie este pe baza de carbuni. In 2010, productia Hidroelectrica a fost de 19,8 TWh, avand o cota de piata de peste 32% in total sistem in timp ce puterea instalata ajunge la 6.400 MW.
Statul are controlul Hidroelectrica prin intermediul ministerului economiei a 80% din actiunile Hidroelectrica, restul actiunilor fiind in posesia Fondului Proprietatea, creat pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati in timpul regimului comunist.
 
Compania de stat este implicata in cel mai mare scandal de pe piata de energie, dosar in care fosti directori ai Hidroelectrica sunt acuzati ca au vandut prin contracte pe termen lung la preturi mai mici decat le-ar fi putut obtine prin vanzarea directa pe bursa de energie OPCOM, miscare ce ar fi prejudiciat astfel producatorul de energie. De la inceputul lunii decembrie, Dragos Zachia Zlatea, fost director general adjunct, a preluat prima pozitie in companie, dupa demisia lui Constantin Trihenea, ramas pe post de director de exploatare al Hidroelectrica.



×
Subiecte în articol: hidroelectrica energie emisiune banci
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close