Antena 3 CNN Economic Companii Proprietarul Mega Image cumpără lanțul de supermarketuri Profi România. Valoarea tranzacției este de 1,3 miliarde de euro

Proprietarul Mega Image cumpără lanțul de supermarketuri Profi România. Valoarea tranzacției este de 1,3 miliarde de euro

Compania olandezo-belgiană Ahold Delhaize, care deține magazinele Mega Image, a anunțat că va cumpăra magazinele Profi România, într-o tranzacție de 1,3 miliarde de euro.

Proprietarul Mega Image cumpără lanțul de supermarketuri Profi România. Valoarea tranzacției este de 1,3 miliarde de euro
Sursa foto: Hepta
de Ştefan Petrică    |    30 Oct 2023   •   11:12

Ahold Delhaize, compania de origine olandezo-belgiană care controlează lanțul de magazine Mega Image, a emis un comunicat prin care a informat că va cumpăra magazinele Profi România într-o tranzacție de 1,3 miliarde de euro.

Acest demers va avea ca efect sporirea cifrei de afaceri pe piața românească, urmând să se dubleze, conform declarațiilor făcute de Delhaize.

Profi România, operat de compania MidEuropa, reprezintă un fond de investiții cu origini în Polonia.

Cu aprobarea autorităților de reglementare privind concurența, această tranzacție va contribui la consolidarea și concentrarea suplimentară a sectorului de retail din România.

Citește și: Black Friday 2023. Data la care încep marile reduceri în România și magazinele participante

"Ahold Delhaize are plăcerea de a anunța că a convenit să achiziționeze 100% din retailerul român de produse alimentare Profi Rom Food SRL (Profi) de la MidEuropa, sub rezerva aprobării de către autoritățile de reglementare.

Această achiziție oferă o potrivire puternică a formatului și o propunere de clienți complementară pentru marea marcă locală Mega Image a Ahold Delhaize pe piața românească.

România este o piață atractivă care se confruntă cu o creștere continuă a averii publice și a puterii de cumpărare, determinată de fundamentele economice puternice.

Profi este liderul retailerilor tradiționali de produse alimentare din România, operând 1.654 de magazine în țară.

În cele douăsprezece luni care s-au încheiat în iunie 2023, compania a generat vânzări de 2,5 miliarde de euro.

Achiziția va dubla dimensiunea afacerii românești existente a Ahold Delhaize, care operează sub marca Mega Image și are 969 de magazine, preponderent în zonele urbane.

Combinația va completa și va extinde amprenta existentă a Ahold Delhaize în România pentru a deservi mai bine atât zonele urbane, cât și cele rurale.

Potrivirea puternică a formatului și propunerile complementare pentru clienți dintre mărcile Profi și Mega Image le vor permite să deservească mai bine consumatorul român, stimulând atât creșterea vânzărilor, cât și a profitabilității.

Ahold Delhaize se așteaptă să genereze o creștere semnificativă a veniturilor și sinergii din această tranzacție.

Aceste sinergii preconizate vor aduce beneficii directe clienților români, prin capacitatea sporită a companiei de a reinvesti în propunerea de valoare pentru clienți, digitalizare, ESG și propunerea de valoare pentru angajatori.

Ahold Delhaize va plăti o valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei valori de întreprindere ajustate în funcție de leasing de 1,8 miliarde de euro (după IFRS 16).

Se preconizează că combinarea cu Profi va avea ca efect creșterea vânzărilor și a marjei EBIT (după sinergii și integrare) pentru Ahold Delhaize Europe și creșterea EPS pentru Ahold Delhaize, toate în primul an de la închidere.

Contravaloarea achiziției va fi finanțată în proporție de 100% din datorie, iar tranzacția se preconizează că se va încheia în 2024, după îndeplinirea condițiilor de închidere obișnuite, inclusiv aprobarea autorităților de reglementare.

Frans Muller, directorul executiv al Ahold Delhaize, a declarat:

"Ambele companii sunt în curs de a fi achiziționate: Sunt foarte încântat să urez bun venit Profi în familia Ahold Delhaize Urmărim de ceva vreme traiectoria companiei și admirăm ceea ce echipa Profi a reușit să realizeze.

Cred cu tărie că Profi are în față o cale de creștere interesantă și aștept cu nerăbdare să colaborez cu echipa pentru a ne consolida în continuare prezența în Europa Centrală și de Sud.”

Wouter Kolk, directorul general al Ahold Delhaize Europe & Indonesia, a declarat:

"Ambele companii au fost înființate în anul 2009: Aș dori să adresez un călduros bun venit întregii echipe Profi, suntem foarte încântați să o includem în familia noastră.

Acest pas înainte ne fortifică poziția în Europa Centrală și de Sud, subliniază, de asemenea, încrederea noastră în potențialul acestei regiuni.

Atât Mega Image, cât și Profi au servit cu succes clienții români în ultimele decenii, ceea ce s-a tradus printr-o loialitate și o creștere sporită.

Prin alăturarea la familia noastră, combinația va beneficia de cele mai bune practici europene în domeniile digitalizării, aprovizionării, sortimentului local extins, infrastructurii și sustenabilității. Sunt entuziasmat de călătoria care ne așteaptă.”

Următorii pași. Tranzacția este supusă unor condiții, inclusiv autorizarea fuziunii în conformitate cu legile și  reglementările aplicabile în materie de concurență. Închiderea tranzacției este așteptată pentru 2024.

BofA Securities și Goldman Sachs au acționat în calitate de consilieri financiari ai Ahold Delhaize; CMS și GNP Guia Naghi & Partners au acționat în calitate de consilieri juridici", potrivit comunicatului companiei Ahold Delhaize.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close