Antena 3 CNN Economic Companii Un nou scandal în care este implicat gigantul Ikea

Un nou scandal în care este implicat gigantul Ikea

Un nou scandal în care este implicat gigantul Ikea
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Apr 2013   •   11:00
Ancheta asupra unor suspiciuni de supraveghere a unor salariaţi şi clienţi Ikea Franţa a luat o nouă turnură, odată cu inculparea, vineri, a unui fost director şi a actualului şef al securităţii unui magazin din sudul ţării, relatează AFP, conform Mediafax.
Scandalul de spionaj, care afectează filiala franceză a Ikea, a condus deja la două inculpări, la sfârşitul lui ianuarie, şi anume a lui Jean-François Paris, şeful Departamentului pentru Gestionarea Riscurilor în perioada 1998-2012, şi a fostei sale adjuncte.
Înaintea operaţiunilor efectuate la un magazin de la Avignon-Vedine, în sudul Franţei, ancheta s-a orientat asupra unor magazine în regiunea pariziană şi în regiunea Brest (vest) aparţinând gigantului suedez în domeniul mobiler.
Plasaţi sub control judiciar şi eliberaţi după ce s-au prezentat în faţa unui judecător de instrucţie, cei doi bărbaţi au fost inculpaţi pentru "infracţiuni privind legislaţia în domeniul informatic şi libertăţile", potrivit unor surse apropiate dosarului.
Contactat, Parchetul de la Versailles, lângă Paris, nu a dorit comenteze.
Contactată, de asemenea, conducerea Ikea Franţa a declarat că "ia act" de cele două noi inculpări, fără să comenteze despre instrucţie, neavând "acces la dosar".
Cei doi au fost plasaţi în arest preventiv marţi, de către poliţia judiciară de la Versailles, însărciantă cu ancheta, după care au fost deţinuţi la închisoarea de la Pontet (sud), în aşteptarea transferului către Yvelines, în apropiere de Paris.
Operaţiunile au condus, de asemenea, la plasarea în arest preventiv a actualului director şi unui cadru de la magazin, în plus delegat central din partea sindicatului CFTC. Ei au fost eliberaţi după ce au fost audiaţi la Avignon.
Sindicalistul a anunţat că intenţionează să se constituie ca parte civilă, apreciind că a fost implicat în mod eronat în acest scandal.
El a  declarat că le-a dat un stick USB anchetatorilor din cadrul Direcţiei Regionale a Poliţiei Judiciare (DRPJ) de la Versailles, cu informaţii împotriva conducerii Ikea.
Orientarea anchetei în afara zonei Ile-de-France preconizează un "val de operaţiuni similare" în alte magazine, apreciază avocatul Yassine Zakouti, unul dintre avocaţii sindicatului din cadrul Ikea, părţi civile în acest dosar.
În februarie 2012, dezvăluiri publicate de săptămânalul satiric Le Canard Enchaîné au zguduit Ikea, filiala franceză fiind suspectată că ar fi spionat salariaţi şi clienţi, procurându-şi informaţii despre antecedente judiciare, probleme cu poliţia sau conturile lor bancare.
Sindicatele FO şi CGT au depus mai multe plângeri, determinând justiţia să deschidă o procedură judiciară în aprilie 2012.
Condamnând "practici regretabile, contrare valorilor şi standardelor etice" ale firmei, conducerea IKEA Franţa a concediat, o lună mai târziu, patru cadre, inclusiv un fost director general în perioada 1996-2009, Jean-Louis Baillot, dar şi pe Jean-François Paris.
Directorul general al Ikea Franţa, Stefan Vanoverbeke, a anunţat în iulie o serie de măsuri etice vizând refacerea imaginii firmei şi tragerea unor învăţăminte de pe urma acestui scandal.
 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close