Antena 3 CNN Economic Schimbare la sistemul de pensii, din 1 ianuarie 2024. Decizia luată de Guvern

Schimbare la sistemul de pensii, din 1 ianuarie 2024. Decizia luată de Guvern

Contribuțiile la fondurile private de pensii (Pilon II) vor crește cu un procent, adică de la 3,75% la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024, a decis miercuri Guvernul.

Schimbare la sistemul de pensii, din 1 ianuarie 2024. Decizia luată de Guvern
Sursa foto: gov.ro
de Georgiana Adam    |    16 Mar 2022   •   13:09

Executivul a aprobat în ședința de miercuri o Ordonanță de urgență care prevede majorarea cu un punct procentual, începând de anul viitor, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II), informează Ministerul Muncii, într-un comunicat remis presei.

Măsura este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022.

"Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii. 

Prin actul normativ adoptat astăzi, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare", se arată în comunicatul de presă.

Potrivit Ministerului Muncii, contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale. 

Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale.

Ce este pensia administrată privat Pilon II?

În perioada 2005-2008 România a pus bazele reformei sistemului de pensii, schimbările fiind date de intrarea în vigoare a Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat şi a Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative. Astfel, a fost stabilit şi consolidat cadrul legislativ care reglementează organizarea şi funcţionarea entităţilor de pe piaţa pensiilor private, precum şi supravegherea prudenţială a administrării acestor fonduri. Alături de raţionalizarea sistemului public, reforma a constat în extinderea bazelor sistemului de pensii prin adăugarea încă a unei surse de pensie (Pilonul II), suplimentar pensiei publice (Pilonul I). 

Echilibrarea sistemului de pensii a avut în vedere pe de o parte eliminarea presiunii asupra bugetului asigurărilor sociale şi implicit asupra bugetului de stat, iar pe de altă parte stimularea creşterii economice prin investirea sumelor acumulate în conturile fondurilor de pensii, investire destinată creşterii randamentului aşteptat de către participanții la sistemul de pensii. Activele fondurilor de pensii administrate privat sunt înglobate astfel în circuitul economiei reale, de creşterea acesteia depinzând direct creşterea bunăstării generale. 

Pensia administrată privat (Pilonul II) provine din partea de contribuție la sistemul de pensii care a fost redirecționată de la sistemul public (pensia de stat Pilon I) către un fond de pensii administrat privat de către entități specializate. 

Aderarea la un fond de pensii administrat privat Pilon II era obligatorie la data adoptării legii pentru persoanele cu vârste până în 35 ani şi opţională pentru persoanele cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani. În 2021, cota aferentă fondurilor de pensii administrate privat Pilon II, inclusă în contribuţia individuală de asigurări sociale, este de 3.75%. 

Aderarea iniţială la fondurile de pensii administrate

privat s-a desfăşurat în perioada 17 septembrie 2007 – 17 ianuarie 2008 şi a presupus obligaţia tuturor persoanelor ce se încadrau în limitele de vârstă de a alege unul dintre fondurile de pensii administrate privat, autorizate în România. Ulterior aderării iniţiale, persoanele obligate să adere şi care nu au ales un fond de pensii în perioada menţionată au fost repartizate aleatoriu. După încheierea perioadei mai sus menționate toate persoanele care plătesc contribuții sociale în sistemul public prin efectul legii devin participante la un fond de pensii Pilon II.

UTIL: Pensia privată este suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public. Pilonul I reprezintă sistemul public de pensii.

Pilonul II este sistemul fondurilor de pensii administrate privat, cunoscut şi sub denumirea de pensii private obligatorii, cu contribuţii definite.

Ghidul pensiilor private: Când se încasează pensia privată din Pilonul II

Pensiile private sunt o variantă de luat în calcul dacă vreţi să economisiţi pe termen lung sau să vă sporiţi veniturile la vârsta pensionării.

În România, sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluție pozitivă pe tot parcursul funcționării sale, iar activele totale și numărul de participanți cresc an de an. 

Conform legii, pensia privată obligatorie Pilon II se încasează atunci când participantul ajunge la vârsta pensionării. 

După pensionare, pensia privată va fi primită, sub forma unei sume plătite periodic participantului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public de pensii. 

Dacă există un caz în care participantul suferă, înainte de momentul la care poate primi pensia privată, o invalidatate de gradul I sau gradul II cu mențiunea "nerevizuibil", acesta va putea obține activul acumulat la fondul de pensii. 

O altă situație nefericită este cea în care participantul a decedat. Atunci suma acumulată va fi plătită moștenitorului sau moștenitorilor legali, după urmarea procedurii de dezbatere a succesiunii și cu respectarea legislației aplicabile. 

Ghidul participantului la sistemul de pensii administrate privat Pilon II 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close