
Mii de mesaje care îndeamnă la boicotarea lanțurilor mari de magazine din România s-au rostogolit pe rețelele sociale în ultimele zile. Iar luni, 10 februarie, a fost ziua în care românii au fost îndemnați să nu cumpere din supermarketuri, în semn de protest față de prețurile mari din ultima perioadă, precum și din cauză că aici s-ar găsi prea puține produse românești. Am fost prin mai multe supermarketuri din București, pentru a afla care este atmosfera. Au fost români care s-au dus la cumpărături sau nu?
Isteria de pe TikTok
”Călin Georgescu a spus: pe 10 februarie nu intrăm în supermarketuri! O zi fără să le dăm banii noștri. Și ce s-a întâmplat? Sistemul securist a luat foc! Nu a avut nicio problemă când supermarketurile ne-au jefuit cu prețuri de speculă. Nu au avut nicio problemă când fermierii noștri au fost forțați să arunce laptele pe câmp și roșiile la gunoi. Dar acum, când românii au zis ”gata, măcar o zi fără voi!”, au intrat în panică. Pentru că, fraților, nu e vorba de prețuri. Nu e vorba de supermarketuri. E vorba de control!
Un popor care începe să gândească singur, care refuză să bage bani în buzunarul străinilor e un popor cu adevărat periculos pentru ei.
Acum ne spun că boicotul va distruge economia, că ne întoarcem în comunism. Serios? Dar când fermierii noștri sunt umiliți, ni se vând alimente expirate și chimizate, aia nu e întoarcere la comunism?
Asta-i democrația lor, fraților! Să cumpărăm doar de la străini! Și să murim de foame! Dacă sistemul s-a panicat atât de tare, înseamnă că lovim unde trebuie!” – acesta este doar unul dintre mesajele care au fost publicate pe tiktok în ultimele zile.
O mare de oameni îl laudă pe Călin Georgescu pentru că ”pune sistemul la punct”, în timp ce utilizatorii se îndeamnă unii pe alții la unitate. Și să nu meargă luni în lanțurile mari de magazine.
În jur de ora 11:00, ajung într-un magazin mai mărișor din Sectorul 6. E Mega, cel de lângă Hanul Drumețului. Sunt mai mulți oameni aici, dar nu am termen de comparație cu altă zi a săptămânii: n-am fost niciodată la ora asta, într-o zi de luni, la magazin. Sunt la muncă, de obicei.
Varza din China și blush-ul buclucaș
La standul cu legume, o doamnă alege o varză de China și-i vinde un pont prietenei cu care a venit la cumpărături: ”Asta e cea mai bună pentru salată! E foarte crocantă! Ia și tu una, să vezi cum e”.
Ajung în Kaufland, tot în Drumul Taberei. Nici aici nu-i foarte multă lume.
Un domn în vârstă se uită la carnea de porc. Compară prețurile de pe mai multe caserole, le pune înapoi pe raft, iar le ia, iar le pune pe raft. Până la urmă alege una care-i convine mai mult și o aruncă în coșul de cumpărături. Vede că-l privesc: ”E totul foarte scump, doamnă! Foarte scump”, pufnește, supărat.
La același raft, un bărbat vorbește la telefon cu soția lui. Decide să treacă peste carnea de porc românească. Și alege antricotul de vită, care-i venit tocmai din Argentina. Doar că azi e la reducere.
Mai apoi ajung la Auchan, în complexul Drumul Taberelor. Aici e mai plin. Și e plin de afișe pe care scrie că anumite produse sunt „românești”.
Un cuplu în vârstă alege ce pâine ar fi mai bine să cumpere, la standul cu mâncare gătită e coadă, iar mai încolo își cumpără dulciuri și suc niște puști care se laudă că au chiulit de la școală.
La câțiva metri distanță, un adolescent este cu iubita lui într-un apel video. Tocmai a aflat diferența dintre „blush”, ”bronzer” și ”iluminator”. „Adică ție îți trebuie astea trei chestii, după ce te dai pe față cu încă vreo opt, Adelina? Dar ce face blush-ul ăsta? Cum, tu nu ești roșie în obraji de la frig?”, se minunează el.
„Dacă mai țipi mult și deranjezi lumea, îl chem pe Georgescu”
Pe unul dintre culoare aleargă un copil cât îl țin picioarele, țipând. Mama lui aleargă și ea, în timp ce împinge căruciorul. E toată răvășită. Îl ia de mână și merg la coadă. Copilul protestează vehement.
”Vlad, dacă mai țipi mult și deranjezi lumea, îl chem pe Georgescu! Treaba lui ce face cu tine!”, îl amenință ea.
Oamenii din jur râd. E prima dată în două ore când îi aud numele ori referirea la boicotul de azi. Un domn de la rând o întreabă pe casieră:
- Și cum e cu boicotul, doamnă?
- Nu știm încă. Noi am venit la muncă. O să vedem diseară. Dar domnul ăla (Georgescu – n.r.) ar trebui să se gândească că nouă ni se face rău. Că noi putem să rămânem fără locuri de muncă, nu șefii ăia mari.
În timp ce caut pe hartă un alt magazin, ca să am paleta supermarketurilor completă, ascult conversația a trei prieteni. Doi dintre aceștia sunt foarte necăjiți că... nu pot mitui un procuror care le face viața grea.
- Dănuțe, nu te lăsăm! Suntem alături de tine! Am intrat împreună în asta, tot împreună vom ieși! Trebuie să găsim pe cineva de pe lângă el. Și o să rezolvăm. Rezolvăm și cu amenda de la ANAF, că te mai înțelegi cu ei. Nu mai fi speriat!
”Tot în noi se lovește”
Plec mai departe, spre Prelungirea Ghencea. Aici e Lidl. Parcarea magazinului e plină și pare o zi ca oricare alta. Lumea își vede liniștită de cumpărăturile de zi cu zi.
Din Prelungirea Ghencea ajung în AFI Cotroceni, la Auchan. Mall-ul nu e foarte animat, deși e trecut de miezul zilei. În supermarketul de aici e destul de aglomerat, iar zona în care se mănâncă e plină: elevi, corporatiști, oameni în vârstă. Toți mănâncă mâncare gătită „românește”, în vreme ce alții stau la coadă.
Unii dintre aceștia se uită pe tiktok: la videoclipuri cu boicotul. ”Am boicotat și azi!”, râd ei.
- A venit azi lumea? Cum e?
- Eu am aflat de pe Tiktok de boicot. Dar nu-s mulți oameni azi. Mi-e și frică. Dacă nu o să mai avem unde lucra? Ce facem? E imposibil să ai doar produse românești pe rafturi! Mie mi se pare că tot în noi se lovește!
Din AFI merg spre casă. Și trec prin piața de la Orizont. E pustiu aici. Nimeni nu cumpără strugurii din Italia, clementinele din Grecia dar nici murăturile de la Buzău.