România a plătit foarte scump pentru cele trei acorduri semnate cu FMI, scrie, în exclusivitate, Jurnalul Naţional. În cei şase ani de domnie FMI, în România s-au închis 67 de spitale, 1.500 de kilometri de cale ferată au fost desfiinţaţi, iar peste 700.000 de bugetari au părăsit locurile de muncă.
Cele mai multe dintre măsurile dure au fost aplicate pe vremea guvernului Boc. România s-a împrumutat în acea perioadă de la FMI aproape 13 miliarde de euro.
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de luni a emisiunii Daily Income, realizată de Adrian Măniuţiu.
Elena Cristian, redactor şef Jurnalul Naţional, a explicat că, în urma analizelor făcute de analişti şi jurnalişti referitoare la aceste acorduri cu FMI, România avut mai mult de pierdut decât de câştigat.
"Personal, nu sunt pro-acord cu FMI, dar asta nu înseamnă că nu a fost o măsură benefică pentru FMI. Noi am scris în Jurnalul Naţional despre aceşti şase ani cu FMI. Dacă primi în urmă, din punctul meu de vedere şi al analiştilor şi jurnaliştilor, este clar că am pierdut mai mult decât am câştigat."
Elena Cristian a explicat că este greu de cuantificat ce efecte pozitive au avut aceste acorduri pentrui România.
"S-a vorbit despre relaurea creditării, nici vorbă, dobânzi mai mici pe piaţa internaţională, iarăşi un element greu cuantificabil. Dincolo de aceste elemente, cred că este una dintre cele mai lungi colaborări cu FMI. Să nu uităm că în ultimul acord nu am luat bani, dar chiar şi păstrarea banilor acolo ne costă 40 de milioane de euro pe an."
De asemenea, Elena Cristian a adăugat că acordurile cu FMI au fost prost gestionate.
"Ei nu vin şi spun să tăiem salarii, ei vin şi ne explică matematic unde sunt nişte goluri şi rămâne la latitudinea statului unde se fac modificări. Ca o concluzie, am avut nişte bani, care s-au folosit prost. Ulterior, a fost plasa aceea de siguranţă, care nu ne-a ajutat la mare lucru şi acum noul ministru al Finanţelor susţine că ar fi nevoie de un nou acord cu FMI. Eu cred că politicienii îşi ascund unele decizii în spatele lui "aşa ne-a cerut FMI", deşi repet, FMI nu vine să ceară să tăiem pensii, salarii, să dăm afară oameni, să nu mai facem drumuri."