După 4 luni de ping pong politic, acordul cu FMI şi Comisia Europeană poate fi în sfârşit parafat. Preşedintele Băsescu va contrasemna acum scrisoarea de intenţie înaintată de guvern, pentru că aceasta nu conţine angajamente legate de acciza de 7 eurocenţi şi creditul fiscal care facilitează înjumătăţirea ratelor pentru românii cu venituri mici.
Preşedintele Traian Băsescu s-a împotrivit măsurilor pe care Guvernul le-a convenit cu FMI, condiţionând semnarea scrisorii de intenţie cu fondul de neaplicarea accizei la carburanţi şi a creditului fiscal.
De alfel, părerile sunt împărţite şi în cadrul BNR.
În urmă cu câteva zile, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere al instituţiei declara că din simularile făcute pe câteva credite, cel care va solicita ajutorul va plăti, în final, mai mult.
Cinteză crede că un asemenea program poate genera o majorare a consumului cu scopul de a conduce la creşterea PIB numai în măsura în care consumul e asigurat de produse fabricate aici.
De cealaltă parte, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, este de părere că această măsură va conduce la relansarea creditării dar şi a consumului şi că nu vor exista efecte negative pentru populaţie.
Analistul economic, Răzvan Orăşanu, a vorbit în ediţia de joi a emisiunii "
Daily Income" despre acordul cu FMI şi Comisia Europeană.
"
Este precum o barcă de salvare. Stă acolo în garaj, o foloseşti când trebuie", a spus analistul economic.
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Daily Income cu Adrian Măniuţiu".