Antena 3 CNN Economic Euro depășește maximul ultimelor nouă luni în raport cu dolarul

Euro depășește maximul ultimelor nouă luni în raport cu dolarul

Euro a atins luni maximul ultimelor nouă luni în raport cu dolarul, în condițiile în care comentariile privind ratele dobânzilor în Europa au contrastat cu evaluările pieței pentru o Rezerva Federală cu politici mai puțin agresive.

Euro depășește maximul ultimelor nouă luni în raport cu dolarul
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / AA/ABACA
de Georgiana Adam    |    23 Ian 2023   •   10:51

Euro a ajuns până la 1,0903 dolari, depășind vârful recent de 1,08875 dolari și deschizând calea spre un maximul din aprilie anul trecut, la 1,0936 dolari.

Evoluția a fost ajutată de Klaas Knot, membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), care a declarat că ratele dobânzilor vor crește cu 50 de puncte de bază atât în februarie cât și în martie și vor continua să urce în lunile următoare.

Un sondaj Reuters realizat în rândul analiștilor a anticipat, de asemenea, o majorare de 50 de puncte de bază în martie și un maxim de 3,25%.

Citeşte şiFacturile Hidroelectrica, emise din nou după 9 luni. În cât timp le pot plăti românii

"Statele Unite și-au pierdut poziția de lider al creșterii la nivel mondial, dacă e să dăm crezare celor mai recente sondaje PMI", a declarat Ray Attrill, șeful departamentului de strategie FX de la NAB. 

"Între timp, prețul gazelor a scăzut cu 60% de la începutul lunii decembrie, reducând puternic șocul negativ care apasă asupra zonei euro", potrivit Reuters.

Attrill vede acum euro ajungând la 1,1000 de dolari până în martie și la 1,1700 de dolari până la sfârșitul anului.

Lira sterlină a crescut la 1,2420 dolari și se află la mică distanță de maximul de săptămâna trecută de 1,2435 dolari.

Dolarul a reușit cel puțin să se stabilizeze în fața yenului după ce Banca Japoniei (BOJ) a sfidat presiunile pieței pentru a inversa politica sa de control al obligațiunilor ultra-ușoare.

×
Subiecte în articol: euro curs valutar
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close