Antena 3 CNN Economic Fără jocuri tip bingo, la TV. De ce a luat Ministerul de Finanţe această decizie

Fără jocuri tip bingo, la TV. De ce a luat Ministerul de Finanţe această decizie

Fără jocuri tip bingo, la TV. De ce a luat Ministerul de Finanţe această decizie
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    08 Aug 2012   •   21:58

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propune interzicerea jocurilor televizate de tip bingo, potrivit unui proiect de Ordonanţă publicat pe site-ul instituţiei.

Jocurile de acest tip au fost permise în perioada 1992-2002 şi interzise apoi până în 2009, când au fost reintroduse.

"Se remarcă faptul că în perioada 2002 - 2008, o perioadă de creştere economică rapidă, jocul bingo televizat nu a fost prevăzut în prevederile legale, neputându-se astfel organiza, fără a genera însă consecinţe sau reacţii negative din partea cetăţenilor. Populaţia beneficia de fructele creşterii economice reale şi nu resimţea nevoia de a apela la şansa unui câştig imaginar. Din 2009 însă jocul bingo televizat a fost reintrodus prin lege, ceea ce, pe fondul crizei economice, a alimentat speranţa jucătorilor, nemulţumiţi de situaţia lor economică, în fructele iluzorii ale hazardului moral", se arată în nota de fundamentare, potrivit Agerpres.

De la reintroducerea acestui tip de jocuri, în 2009, şi până în prezent au fost eliberate de către Comisia de autorizare a jocurilor de noroc din MFP două licenţe de organizare a jocurilor de noroc tip bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune.

Operatorii economici deţinători ai acestor licenţe au intrat în insolvenţă ca urmare a acumulării de datorii, atât către bugetul de stat, cât şi către alţi operatori economici sau participanţi la joc.

În prezent, nu există niciun agent economic care să deţină licenţă de organizare a jocurilor de noroc tip bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune.

Conform unor studii realizate de institute cu reputaţie internaţională din Marea Britanie şi Canada, practicarea jocului este corelată negativ cu veniturile jucătorilor, în sensul în care cei mai mulţi participanţi provin din categoria persoanelor cu venituri scăzute şi a şomerilor.

"Persoanele care trăiesc la limita sau sub nivelul subzistenţei se refugiază la imaginar. Prin sistemul bingo TV faptul că numeroşi participanţi, în termeni nominali (deşi puţini în termeni relativi faţă de numărul total de participanţi la joc), pot avea câştiguri săptămânale sau lunare de mică valoare, îi poate determina să investească în continuare în acest joc, în speranţa unui câştig major. Astfel, caracterul televizat al jocului bingo aduce un element agravant de continuitate a prezenţei jucătorilor şi implicit a tuturor consecinţelor negative de ordin social, psihologic şi economic", se mai spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.


×
Subiecte în articol: Ministerul de Finante
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close