Antena 3 CNN Economic Imobiliare Dezastrul s-ar putea repeta. Avertismentul dur dat de Mugur Isărescu: "România, la un pas de o nouă bulă imobiliară"

Dezastrul s-ar putea repeta. Avertismentul dur dat de Mugur Isărescu: "România, la un pas de o nouă bulă imobiliară"

Dezastrul s-ar putea repeta. Avertismentul dur dat de Mugur Isărescu: "România, la un pas de o nouă bulă imobiliară"
de O.P.    |    26 Iun 2014   •   07:34

O nouă bulă imobiliară este pe punctul de a se declanşa atât în Europa, cât şi în România. Nu că investitorii ar fi uitat de criza de acum câţiva ani, dar nu au ce face cu banii strânşi după ce băncile au scăzut drastic dobânzile la depozit în întreaga Europa. Dobânzile real negative oferite de bănci la depozite i-ar putea determina pe cei care economisesc să caute alternative pentru plasarea banilor în pământuri şi locuinţe, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, citat de jurnalul.ro.

“Ecuaţia este simplă. Dacă omul care pune bani deoparte vrea să fie avantajat cel puţin cu o dobândă mică, dar real pozitivă, acum vede că este penalizat (...) cu dobândă real negativă. Şi unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care îi dă sentimentul că îi creşte valoarea. Dar sentimentul acesta se schimbă. Creşte până la un punct şi apoi începe să scadă. Care este punctul în orice speculaţie? Povestea aceea veche cu hainele împăratului... până când unul strigă împăratul este gol. După aceea se schimbă percepţia”, a explicat Isărescu.

Datele arată că preţurile locuinţelor din România au avut în primele luni din 2014 a patra cea mai mare scădere din 45 de ţări din lume, potrivit portalul globalpropertyguide.com. Prăbuşirea imobiliarelor din România este devansată doar de ţări cu o situaţie economică complicată: Rusia, Grecia sau Spania, conform sursei citate. Una peste alta, locuinţele nou-construite din marile oraşe din România s-au ieftinit cu până la jumătate din valoarea atinsă în perioada de apogeu a pieţei imobiliare, în 2008, potrivit imobiliare.ro. Iar cele din blocurile vechi au scăzut cu procente cuprinse între 32% şi 57% în principalele şase oraşe din România, la toate categoriile, din 2008 până-n prezent.

×
Subiecte în articol: imobiliare
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close