Antena 3 CNN Economic Imobiliare Preţurile locuinţelor au continuat să scadă. România, într-un top al celor mai mici preţuri la apartamente

Preţurile locuinţelor au continuat să scadă. România, într-un top al celor mai mici preţuri la apartamente

Preţurile locuinţelor au continuat să scadă. România, într-un top al celor mai mici preţuri la apartamente
de O.P.    |    07 Feb 2013   •   06:25
Acum este momentul perfect dacă vreţi să cumpăraţi o locuinţă. Datele statistice arată că România este pe locul şase intr-un top al ţărilor europeane cu cea mai mare scădere a preţului locuinţelor.


Statistica europeană arată că, în România, preţul caselor a scăzut în trimestrul al treilea al anului trecut cu aproape 6 procente. Eurostat scoate în evidenţă faptul că piaţa imobiliară din ţara noastră trece, în continuare, printr-o perioadă tulbure. După boom-ul din 2008, anul 2011 a adus o prăbuşire a preţurilor, iar ieftinirea locuinţelor a continuat şi în 2012, chiar dacă într-un ritm mai temperat.

Dacă în 2008, un apartament nou-construit cu două camere şi o suprafaţă medie utilă de 68 de metri pătraţi costa în jur de 178.000 de euro, în 2012, pentru o unitate locativă similară dezvoltatorii cereau cu 55% mai puţin, aproape 81.000 de euro. Scăderi au fost şi în cazul locuinţelor vechi. Apartamentul de două camere care ajunsese şi la 123.000 de euro a ajuns la 57.000 de euro.

În 2012 scăderea a fost consistentă în state precum Spania, Irlanda, Olanda sau Portugalia. În aceste ţări, preţurile s-au micşorat, în perioada iulie - septembrie 2012 faţă de aceeaşi perioadă din 2011, cu procente cuprinse între 7 şi 15 la sută .

La polul opus se află Estonia, Luxemburg, Finlanda şi Marea Britanie. Aici, costul locuinţelor a urcat până la opt procente. 

×
Subiecte în articol: imobiliare
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close