Antena 3 CNN Economic Income. Delta Văcăreşti, miracolul dintre blocuri

Income. Delta Văcăreşti, miracolul dintre blocuri

Income. Delta Văcăreşti, miracolul dintre blocuri
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Aug 2015   •   11:45

Delta Văcăreşti sau Delta dintre blocuri, cum a mai fost numită, este un adevărat miracol al naturii. Este curios cum mii de specii de vietăţi s-au adunat într-o zonă urbană şi au reuşit să formeze un habitat între betoane. Există însă un secret care explică acest fenomen. 

 
Apa a reuşit să facă din acest loc un adevărat muzeu viu. 
 
O dovadă absolută a habitatului format în mod natural este prezenţa în Deltă a vidrei. 
 
În apele de aici au fost semnalate şi o mulţime de specii de peşti, printre care şi răpitori. Se ştie că aceştia nu au cum să trăiască în ape care nu sunt suficient de populate. Problema este că acum, pentru că deocamdată oaza din Văcăreşti este un tărâm al nimănui, aceste vietăţi sunt ameninţate, culmea, chiar de către om.
 
De aproape 4 ani câţiva binevoitori se zbat să transforme această zonă într-un parc natural protejat de lege. Parcul Natural Văcăreşti. 
 
Acum mai lipseşte doar ca Ministerul Mediului să iniţieze procesul de consultare publică. Adică, să îi întrebe pe bucureşteni cum văd acest proiect şi dacă sunt de acord cu el.
 
Cu alte cuvinte, după ce autorităţile s-au pus de acord, soarta Deltei dintre blocuri este la mâna oamenilor. Doar cu voia lor, speciile care trăiesc aici vor putea fi protejate legal. Evident, parcul urmează să fie amenajat pentru a putea fi vizitat de toţi iubitorii de natură.
 
O sumă mică dacă e să o comparăm cu banii alocaţi pentru alte proiecte cu impact direct mult mai mic asupra oamenilor şi a mediului. Mai mult decât atât, banii vor veni de la Comisia Europeană, care este deja la curent cu proiectul şi aşteaptă doar să semneze hârtiile. 

Alpinistul Alex Găvan a fost invitatul lui Adrian Măniuţi, în ediţia de sâmbătă a emisiunii Income. Găvan a explicat că există o oportunitate foarte mare în această deltă. 


"Poate că Bucureştiul este unul dintre singurele oraşe importante care nu are o arie urbană protejată. În New York, Budapesta, Viena, Londra, în toate aceste oraşe există astfel de arii protejate. Parcul acesta este de patru ori mai mare ca London Wetland Center. Depinde de voinţa noastră, de voinţa politică."

×
Subiecte în articol: delta miracol blocuri natura
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close