Antena 3 CNN Economic INCOME: Întoarcerea "băieţilor deştepţi" din energie

INCOME: Întoarcerea "băieţilor deştepţi" din energie

INCOME: Întoarcerea "băieţilor deştepţi" din energie
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Mar 2014   •   13:53
Chiar daca a raportat anul trecut un profit substanţial de 200 milioane euro, producătorul de energie Hidroelectrica revine în insolvenţă, după ce compania a pierdut un proces cu aşa-numiţii "băieţi deştepţi". Curtea de Apel Bucureşti a admis un recurs formulat de cei care au avut relaţii contractuale cu producătorul de electricitate şi care au contestat ieşirea din insolvenţă a companiei. 
 
În cel mai pesimist scenariu, contractele păguboase denunţate de companie vor fi impuse de către judecători, iar firmele care au adus companiei pierderi de peste 190 de milioane de euro ar putea primi, în plus, despăgubiri de 300 de milioane de euro. Reprezentanţii companiei susţin că soluţia instanţei blochează dezvoltarea companiei. 
 
Pe 20 iunie 2012 Hidroelectrica a intrat pentru prima dată în insolvenţă, cu datorii de un miliard de euro. Remus Borza, administratorul special desemnat la vremea respectivă să se ocupe de companie spunea că principalele cauze care au determinat Hidroelectrica să ceară insolvenţa au fost seceta care a diminuat cu 10% cifra de afaceri a companiei, devalorizarea leului, reducerea fluxului de numerar, creşterea datoriilor cu termen de plată mai mare de 90 de zile, precum şi majorarea pierderilor financiare. 
 
Onorariul administratorului judiciar a fost aprobat de Adunarea Creditorilor pe 17 septembrie 2012,  50.000 de euro pe luna. Un an mai târziu, după ce a acţionat în instanţă fiecare contract cu băieţii deştepţi şi a scos producătorul de energie din insolvenţă, Remus Borza a încasat şi un onorariu de 2,2 milioane de euro. În 7 iunie 2013, data ieşirii din incapacitate de plată, datoriile Hidroelectrica scăzuseră cu 1,2 miliarde de lei. 
 
De ieri, noul administrator special al Hidroelectrica este Gabriel Dumitraşcu, şeful Oficiului de privatizare din Departamentul pentru Energie. Acesta trebuie sa propună un plan de reorganizare a companiei. Între timp, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este investigată de consiliul Concurenţei pentru că a impus un tarif prea mic de vânzare a energiei produse de Hidroelectrica. Producătorul nu este străin de această situaţie. 
 
Potrivit bilanţului companiei, profitul net a scăzut în 2011 de 45 de ori, de la 292 de milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condiţiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3 la 3,14 miliarde de lei. Hidroelectrica a livrat în 2011 "băieţilor deştepţi" energie de aproape 360 milioane de euro, în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat realizate cu un an înainte.
 

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close