Ieri a avut loc un episod interesant - scaderea temporara a contingentelor livrate de Gazprom catre Europa. Catre Austria cu 15%, catre Slovacia cu 10%, Polonia a pierdut 24%. Ungaria, cum era de altfel si de asteptat nu a fost afectata deloc, iar cantitatile livrate Romaniei au fost reduse cu 5%.
Cuvintele cheie sunt aici: scadere temporara, adica doar pentru cateva zile. Rusia practica un joc al nervilor si vrea de fapt sa testeze reactia Europei si nu vrea sa ramana fara reactie la sanctiunile economice impuse de UE si SUA.
E un joc in care fiecare parte isi cam umfla muschii - o situatie similara - strategic vorbind - cu punctul de echilibru descris de matematicianul John Nash ca parte din teoria jocului. Vom mai vorbi despre asta, cert e ca la mijloc e un joc al dependentei reciproce, sa nu uitam ca asa cum Europa depinde intr-o buna masura de gazul rusesc si Rusia intra scurt pe doi - in faliment fara exporturile catre Europa.
Oricum, la modul general, din consumul total de 12,5 miliarde metri cubi de gaze al Romaniei, importam cam 1-1,5 miliarde. Dar avem suficiente rezerve, care depasesc cantitatile care trebuie importate. Deja de acum 2 saptamani, la Income, ministrul energiei Razvan Nicolescu anticipa un astfel de moment si spunea ca riscul pentru populatia Romaniei este absolut zero in aceasta iarna, chiar daca Rusia ar fi sa sisteze integral livrarile, cu atat mai mult cu cat pe fondul scaderii consumului, momentan acoperim integral cererea interna din productie proprie.
Totuşi, să nu uităm că gradul de dependenţă este reciproc: