Antena 3 CNN Economic Pensionarii care vor primi bani în plus în septembrie, pe lângă recalculare! Legea se schimbă

Pensionarii care vor primi bani în plus în septembrie, pe lângă recalculare! Legea se schimbă

Pe lângă cele aproximativ trei milioane de seniori care vor beneficia de o creștere considerabilă a pensiei, începând din luna septembrie, așa cum promit guvernanții, o categorie de pensionari va beneficia de încă o recalculare, care le va aduce bani în plus.

Pensionarii care vor primi bani în plus în septembrie, pe lângă recalculare! Legea se schimbă
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Laura Dinu    |    19 Ian 2024   •   00:00

Toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari români au primit bani în plus la pensie, în luna ianuarie. Și asta datorită creșterii pensiei în raport cu inflația, de 13,8%. 

Guvernanții spun însă că adevărata creștere a veniturilor seniorilor va avea loc în luna septembrie, după ce toate pensiile din România vor fi recalculate și vor fi înlăturate din sistem toate inechitățile. 

Potrivit acestora, aproximativ trei milioane de români vir beneficia de creșteri semnificative, unii dintre aceștia chiar de peste 100%. 

”Anul acesta 2024 vor fi doua creșteri ale pensiilor. Prima deja s-a făcut. Suntem în plin proces de achitare și, începând cu 1 septembrie, tuturor celor aproximativ 5 milioane de pensionari li se vor recalcula pensiile astfel încât, în septembrie, oamenii să primească aceste taloane deja recalculate, cu noile pensii, conform noii formule de calcul prevăzute în legea 360”, a precizat șeful Casei Naționale de Pensii, potrivit România TV.   

”Noi ne propunem ca aceste norme de aplicare a legii 360 sa fie deja publicate în Monitorul oficial în luna ianuarie. Conform legii, avem 90 de zile la dispoziție pentru a elabora aceste norme, dar noi vrem să scurtăm acest timp pentru a ne rămâne timp după aceea pentru a realiza programul informatic, să cuprindem noua formulă de calcul care este complet diferită față de actuala formula de calcul. (…) 

Eu urmăresc situația procesului. Suntem trecuți de 95%, mai avem puțin și finalizăm, când avem aplicația, dosarele să fie în format electronic de ultimă generație. 

Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle, o sa fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a mai spus Baciu. 

Indemnizația pentru însoțitor crește de la 1 septembrie

Există însă și creșteri mai mari pentru anumite categorii de pensionari.  

De exemplu, la fel ca legea care se află în vigoare, noua lege a pensiilor, dă dreptul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I să primească, pe lângă pensie, o indemnizație pentru însoțitor. Mai mult decât atât, noua lege aduce schimbarea modului în care se calculează această indemnizație, din septembrie urmând să fie raportată la salariul minim, nu la punctul de pensie, ca acum, ceea ce va însemna o majorare de câteva zeci de lei, scrie avocatnet.ro

Concret, cuantumul indemnizației pentru însoțitor va reprezenta, de la 1 septembrie, 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, aferent lunii pentru care se face plata. Dacă salariul minim își păstrează actuala valoare (3.300 de lei) până atunci, în toamnă, valoarea indemnizației va fi de 1.650 de lei. 

Acum, Legea 263/2010 spune că valoarea indemnizației pentru însoțitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie. Deoarece punctul de pensie a crescut, la începutul anului, la 2.032 de lei, valoarea indemnizației este acum de 1.626 de lei. 

Așadar, din toamnă, valoarea indemnizației pentru însoțitor ar urma să crească cu 24 de lei. 

Indemnizația pentru însoțitor se suportă de la bugetul de stat, iar în cazul pensionarilor încadrați în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația pentru însoțitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceștia au fost asigurați. 

Totodată, în cazul sistemelor de pensii neintegrate sistemului public de pensii, indemnizația acordată se compensează lunar din bugetul de stat. 

În plus, noua lege a pensiilor redefinește gradele de invaliditate, astfel încât să fie posibilă desfășurarea unor activități și cumulul pensiei cu veniturile generate de ele. 

×
Subiecte în articol: pensii pensionari noua lege a pensiilor
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close