Antena 3 CNN Economic Indicele ROBOR se apropie din nou de 3%! Senatorul Daniel Zamfir: „Acesta e artificiul prin care băncile umflă ratele românilor”

Indicele ROBOR se apropie din nou de 3%! Senatorul Daniel Zamfir: „Acesta e artificiul prin care băncile umflă ratele românilor”

Indicele ROBOR se apropie din nou de 3%! Senatorul Daniel Zamfir: „Acesta e artificiul prin care băncile umflă ratele românilor”
de S.T.    |    21 Ian 2019   •   15:23

Indicele ROBOR se apropie din nou de 3%! După două săptămâni în care indicele în baza căruia se calculează dobânzile la creditele în lei a scăzut, luni acesta a fost cotat la 2.97%, aproape la fel ca la începutul anului.

În funcţie de valoarea acestuia, şi băncile ar urma să plătească aşa numita taxă pe lăcomie, impusă de Guvern la sfârşitul anului trecut.

Senatorul ALD, Daniel Zamfir susține că indicele ROBOR este trucat cu ştiinţa şi implicarea directă a BNR, solicitând Băncii Naţionale a României să decidă ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac.

El mai spune că vor fi demarate, pe 29 ianuarie, audieri la Comisia Economică din Senat la care vor fi invitaţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, dar şi alţi factori implicaţi.

„Am solicitat prezența guvernatorului BNR să ne explice de ce nu face BNR un lucru extrem de corect, și anume să schimbe regulamentul. Roborul nu trebuie să fie calculat la cotația pe care o dau băncile, ci la tranzație. Ăsta e artificiul prin care băncile umflă ratele românilor”, a spus Daniel Zamfir, luni, la Antena 3.

„L-am invitat și pe ministrul Finanțelor Publice. Mi-a confirmat domnul Teodorovovi că va fi prezent. Marți, 29 ianuarie, vom avea audieri interesante”, a mai spus Daniel Zamfir.

×
Subiecte în articol: banci rate taxa guvern Robor la trei luni robor
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close