Antena 3 CNN Economic Schimbare majoră la înmatricularea şi radierea autovehiculelor din România

Schimbare majoră la înmatricularea şi radierea autovehiculelor din România

Înmatricularea și radierea vehiculelor vor putea fi realizate fără deplasarea la sediile serviciilor publice comunitare.

Schimbare majoră la înmatricularea şi radierea autovehiculelor din România
Sursa foto: pixabay.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mai 2023   •   07:08

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 24 mai 2023, ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România.

Actul normativ aprobat crează cadrul legal pentru conceperea, operaționalizarea și gestionarea unei aplicații prin care cetățenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate, sau să radieze un vehicul, să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înmatriculare.

Citeşte şi: Înmatricularea și radierea online a mașinilor, mai aproape de realitate. Cum vor avea acces şoferii românii la platforma IT a MAI

Aplicația va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne și va permite cetățenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.).

Procesul de debirocratizare a procedurii de înmatriculare a vechiculelor, prin oferirea posibilității efecturării acestor operațiuni în regim on-line reprezintă un progres major pentru simplificarea relației dintre cetățeni și instituțiile publice.

Posibilitatea de a înmatricula sau radia on-line un vehicul reprezintă scutirea de drumuri, la mai multe instituții, pentru peste un milion și jumătate de cetățeni, care solicită aceste proceduri anual.

Cum vor avea acces românii la platforma IT a MAI

Pentru a putea folosi această platformă IT, proiectul prevede că solicitanții trebuie să se prezinte la serviciile publice comunitare regim permise pentru stabilirea identității și pentru a primi userul şi parola de acces.

Ulterior, cei care s-au autentificat în platforma IT a MAI vor putea să introducă câteva date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere etc.).

Datele introduse în platformă vor fi analizate de lucrători din cadrul autorității competente de înmatriculare, în vederea aprobării efectuării operațiunii solicitate.

Ulterior efectuării formalităților de înmatriculare/radiere, informațiile necesare declarării/radierii în/din evidențele organului fiscal competent vor fi automat transmise acestuia, prin interconectarea cu sistemul informatic propriu al Ministerului Finanţelor/ANAF.

×
Subiecte în articol: radiere inmatriculare masini
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close