Antena 3 CNN Economic INS: Veniturile medii lunare ale unei familii sar de 6.200 lei. Cheltuielile, peste 86% din venituri

INS: Veniturile medii lunare ale unei familii sar de 6.200 lei. Cheltuielile, peste 86% din venituri

Veniturile medii lunare ale unei gospodării s-au ridicat la 6.241 lei, în trimestrul doi din 2022, ceea ce înseamnă 2481 de lei pe persoană.

INS: Veniturile medii lunare ale unei familii sar de 6.200 lei. Cheltuielile, peste 86% din venituri
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    05 Oct 2022   •   10:18

În acelaşi timp, cheltuielile au avut o pondere de 86%, arată datele INS publicate miercuri.

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în același trimestru, în medie, de 5375 de lei lunar pe gospodărie (2137 de lei pe persoană) şi au reprezentat 86,1% din nivelul veniturilor totale.

- veniturile băneşti au fost, în medie, de 5853 de lei lunar pe gospodărie (2327 de lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost estimate la 388 de lei lunar pe gospodărie (154 de lei pe persoană).

- salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,6% din veniturile totale ale gospodăriilor).

- la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19,6%), veniturile în natură (6,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), veniturile din agricultură (2,1%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%).

Cheltuielile totale:

- principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

- cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,8%).

- conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul II 2022, în medie, 35,1% din consumul gospodăriilor.

×
Subiecte în articol: venituri venit INS
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close