Antena 3 CNN Economic Jurnalul de Economie. Sfaturi utile pentru o viață financiară mai bună

Jurnalul de Economie. Sfaturi utile pentru o viață financiară mai bună

Jurnalul de Economie. Sfaturi utile pentru o viață financiară mai bună
Sursa foto: Pixabay
10 Apr 2019   •   10:01

Daniel Apostol a oferit în rubrica „Jurnalul de economie” cinci sfaturi utile pentru o viață financiară mai bună. „Nu îmi ajung banii de la un salariu la altul", „Nu am bani de vacanță", „Îmi doresc să îmi cumpăr ceva și iar nu îmi ajung banii". Acestea sunt cele mai frecvente probleme auzite în familie, la colegi și prieteni. Iată ce poți face în aceste situații neplăcute: 

Fondul de rezervă
Fondul de rezervă este o sursă de lichiditații care acoperă o parte sau toate cheltuielile tale din perioadele când veniturile sunt mai scăzute, în caz de șomaj temporar sau când apare o urgență neprevazuta. Este de preferat să iți poți acoperi cheltuielile pe cel puțin 3-6 luni doar din fondul de rezervă. Poți folosi acest fond doar în caz de pierdere a locului de muncă, urgențe medicale, daune care afectează locuința, reparații auto neprevăzute sau costuri neprevăzute de călatorie. Daca suntem prevăzători din timp, putem trece cu încredere peste orice obstacol punând bani în acest fond.

Informează-te bine!
Primul pas este conștientizarea costurilor: fă cumpărături inteligente. 
Înainte de a pleca la cumpărături informează-te!
Citește cu atenție etichetele și asigură-te că înțelegi cum se întreține produsul. 
Nu uita de reduceri! 
Cumpără când e momentul: majoritatea magazinelor pun produsele la reducere după ce trece o sărbătoare importantă pentru a aduce clienții înapoi în magazin.
Analizează cu atenție calitatea unui produs, nu doar prețul. 

Regula zgârcitului
"Amână o achiziție până a două zi. Poate te răzgândești."
Această regulă este foarte utilă pentru că de multe ori avem tendința să cumpărăm din impuls. Dacă amânăm achiziția unui lucru, avem timp să ne gândim dacă acel lucru este într-adevăr util pentru noi. 

Monitorizează-ți cardul de credit
Stabilește o sumă lunară rezonabilă pe cardul de credit, limitează-te la ea. 
Asigură-te că îți monitorizezi constant cheltuielile asociate cardului tău de credit.
Scade fiecare sumă cheltuită din limita stabilită în prealabil. 
Nu mai folosi cardul de credit dacă te apropii periculos de mult de această limită  

Banii în cuplu

Banii cupă primul loc în topul motivelor de ceartă în cuplu. De multe ori, banii sunt scânteia care aprinde discuții despre ambiții, obiective ratate, frica de viitor și balanța puterii în cuplu. Prin urmare, comunicarea este esențială. Decideți împreună o sumă pe care, lunar, fiecare din voi o va pune într-un cont comun, pentru cheltuieli ce țin de casă. Stabiliți împreună cine va plăti facturile și cine acoperă celelalte cheltuieli ale casei. Creați, tot împreună, un plan de economii și de investiții. 

 

×
Subiecte în articol: Jurnalul de economie
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close