Antena 3 CNN Economic Ce se întâmplă cu pensiile speciale, după ce Comisia Europeană a criticat reforma. Anunțul ministrului Marcel Boloș

Ce se întâmplă cu pensiile speciale, după ce Comisia Europeană a criticat reforma. Anunțul ministrului Marcel Boloș

Comisia Europeană critică reforma pensiilor speciale. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat ce se va întâmpla cu acestea și cum poate pierde România miliarde de euro de la UE.

de Laura Dinu    |    22 Mar 2023   •   13:55

Reprezentanții CE critică cele două unități de măsuri diferite, adică principul contributivității în sistemul de pensii general cu 43,5%, în timp ce în sistemul de pensii special avem până în 85% din baza de calcul. Este aproape dublu. 

Cum se calculează pensiile speciale 

În momentul de față, pensiile militarilor se calculează ca 65% din veniturile din ultimele șase luni. 

Guvernul însă propune ca specialii să primească 65% din ultimele 12 luni.  

Pe de altă parte, Comisia Europeană propune ca pensiile militare să fie nu mai mult de 45% din veniturile din întreaga carieră. 

Problema persistă și pe pensiile magistraților, care acum se calculează ca 80% din veniturile brute din ultimele 12 luni.  

Guvernul României propune limitarea pensiilor la 100% din venitul net, dar și creșterea stagiului de cotizare la 15 ani. 

Pe de altă parte, Comisia Europeană propune durata mai mare a serviciului, un cuantum al pensiei mai mic dar și indexarea așa cum se face în sistemul public. 

”Avem o problemă de principiu”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a intrat în direct la Antena 3 CNN, unde a explicat ce se va întâmpla cu pensiile specialilor.  

”Avem o problemă de principiu. Avem un sistem general care are o serie de reguli ce guvernează acest sistem de pensii publice general. Aici discutăm despre un procent de 45% aproximativ pe care îl primesc asigurații din sistemul public de pensii, pentru o bază de calcul ce face revenire la întreaga activitate pe care au desfășurat-o. 

Pe de altă parte, în sistemul de pensii speciale avem aceste procente care diferă de la o grupă de beneficiari la alta și pentru care noi trebuie să dăm explicații de ce avem și dorim să păstrăm în continuare aceste procente diferite față de sistemul public de pensii, de ce avem baze de calcul diferite față de sistemul public de pensii în general. și aici este cheia rezolvării reformei. Dacă justificările noastre stau în picioare și sunt riguros fundamentate pentru a explica diferența de procente sau aplicăm pentru toți beneficiarii noștri aceeași regulă, pentru toți beneficiarii sistemului de pensii speciale aceeași regulă, de 45% din baza de calcul pentru toată perioada în care și-au desfășurat activitatea”, spune Marcel Boloș la Antena 3 CNN.  

Citește și: Marius Budăi, detalii din observaţiile Comisiei Europene legate de sistemul de pensii

”Diferențele între cele două sisteme publice de pensii trebuie să fie unele foarte bine întocmite”

”Aici trebuie să avem o poziție comună și o decizie a Guvernului și a coaliției de guvernare, pentru că explicațiile privind diferențele între cele două sisteme publice de pensii trebuie să fie unele foarte bine întocmite și care să justifice acest lucru”, adaugă el.  

Marcel Boloș, alături de ministrul Muncii, Marius Budăi, ar urma să meargă în fața Comisiei Europene pentru a-i convinge pe reprezentanții acesteia că specialii trebuie să rămână pe formula actuală. 

”Deocamdată nu s-a decis că vom merge cu aceste procente diferite. Trebuie să vedem care sunt argumentele care fundamentează eventualele procente diferite și să nu uităm că noi avem niște condiții foarte dure în jalon care privesc sustenabilitatea și contributivitatea. Deci noi nu putem face rabat de la acestea. Sigur, poate să existe dorință și justificări, dar acestea trebuie să fie, cum am spus, fundamentate foarte riguros. 

Să nu uităm că sunt două beneficii în sistemul de pensii speciale. Este atât beneficiul acestui cuantum al pensiei, care este procent aplicat la baza de calcul și stabilit prin fiecare lege specială în vigoare, pe de o parte, și pe de altă parte este și beneficiul vârstei, pentru că pensionarea are loc la vârsta de peste 50 de ani. 

România poate pierde miliarde de euro

Dacă nu reușim să explicăm aceste diferențe între cele două sisteme de pensii publice atunci probabil că putem avea o problemă cu ceea ce înseamnă validarea jalonului și pe cale de consecință există posibilitatea de a avea un impact asupra valorii cererii de plată. Aici trebuie să fim atenți. 

În procedura contradictorie ajungem doar în momentul în care se întâmplă o decizie care este în afara cadrului pe care ni-l oferă PNRR, dar pentru acest jalon, criteriile sunt extrem de dure, criteriul de sustentabilitate și de contributivitate. 

Aș vrea să fiu foarte limpede. Pentru că sunt două lucruri extrem de importante. Aceea de a decide dacă se armonizează cele două sisteme publice, cel de pensii generale cu cel de pensii speciale, în privința regulilor în ceea ce privește procentul pe care îl primesc beneficiarii și baza de calcul pentru stabilirea pensiilor speciale, pe de o parte, și al doilea lucru extrem de important, asumarea deciziei privind consecința acesteia”a mai spus Marcel Boloș.  

×
Subiecte în articol: marcel bolos
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close