Antena 3 CNN Economic Marcel Ciolacu a anunțat data la care cresc pensiile pentru a doua oară în 2024

Marcel Ciolacu a anunțat data la care cresc pensiile pentru a doua oară în 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, înaintea ședinței de Guvern, data la care vor crește pensiile românilor pentru a doua oară în 2024. Pentru această majorare însă, este nevoie ca Guvernul să îndeplinească o condiție majoră.

de Laura Dinu    |    02 Noi 2023   •   10:18

”Pensiile vor crește anul următor de două ori! Prima dată la 1 ianuarie, prin indexarea cu 13,8%, și a doua oară la 1 septembrie, în urma finalizării procesului de recalculare conform legii.

Suntem primul guvern care face și indexare și recalculare în același ani. Avem însă o condiție de îndeplinit, să reușim să adoptăm această lege în Parlament până pe data de 20 noiembrie.

Citește și: Șeful Casei de Pensii a anunțat valoarea la care vor ajunge veniturile seniorilor: ”Toate cele 5 milioane de pensii în plată vor ajunge la această valoare”

De aceea fac apel către toți miniștrii implicați în procesul de avizare, să trateze cu prioritatea această lege pentru a o putea trece prin Guvern în cel mai scurt timp.

Nu aș vrea ca din cauza unor blocaje, mai ales în Guvernul României, pensionarilor să nu li se facă dreptate, sau și mai grav, pensionarii români să aibă pensiile înghețate, cum a fost trecut în PNRR, până în 2070”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu.

Citește: Condițiile în care românii pot ieși mai devreme la pensie, fără penalizări | Noua lege a pensiilor aduce modificări

Pensiile românilor vor creşte în fiecare an la o dată stabilită

Majorarea pensiilor românilor se va face anual, în luna ianuarie, şi va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației (se va alege procentul mai avantajos) – recomandare de la Comisia Europeană.

Indexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior.

Noua lege a pensiilor se bazează mai puternic pe principiul contributivităţii: indexarea pensiei se va face anual, de la 1 ianuarie, dar creșterea va depinde de procentul de creștere a veniturilor la bugetul de asigurări, conform celui mai recent draft de lege, scrie economedia.ro.

Începând cu anul următor intrării în vigoare a legii pensiilor, valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori comunicați de Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, din anul 2025, procentul de majorare a pensiilor nu poate fi mai mare decât procentul de creștere al veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din anul precedent, situație în care se acordă procentul cel mai avantajos.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close